БАСКОМ: Избирателното намаляване на ДДС е опасно

Софтуерната индустрия осигурява над 3% от БВП на страната
(снимка: CC0 Public Domain)

Недопустимо е работещи и прозрачни сектори да плащат цената на икономическите мерки за справяне с кризата, заявиха от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Предложението за намаляване на ДДС за най-пострадалите сектори е недомислено, поощрява сивата икономика и влошава бизнес климата в страната, казват от браншовата организация.

БАСКОМ смята намаляването на ДДС на 9% за ресторантьорския бранш и книгите за опасен прецедент без никакви гарантирани ползи за крайния потребител. „С тревога посрещаме и предупрежденията на Министерство на финансите, че за да се компенсират загубите в бюджета от мярката, ДДС за всички други стоки и услуги трябва да се повиши на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18%”, коментираха от асоциацията.

„Изразяваме категорично несъгласие с увеличаване на данъчната и административна тежест върху софтуерния бизнес, както и върху всички други работещи и прозрачни сектори на икономиката. Недопустимо е те да платят цената на мерките за справяне с кризата, причинена от COVID-19”, категорична е БАСКОМ.

Според експертите на асоциацията, валящите отвсякъде предложения за намаляване на ДДС на най-пострадалите сектори са стихийни, недомислени, няма оценка на въздействието на подобни мерки, те превръщат почтения бизнес в заложник на сивата икономика, нарушават принципа на равнопоставеност, влошават бизнес климата в страната и излъчват негативен сигнал към чуждестранните инвеститори и партньори.

„Крайно време е държавата да помисли не само за оцеляване на най-засегнатите сектори, но и за тези, които осигуряват растежа и ще издърпат българската икономика напред”, подчертаха от БАСКОМ.

По данни от 2019 г., софтуерната индустрия осигурява над 3% от БВП на страната и допринася за развитието на икономиката с над 4 млрд. лв. годишен приход. Освен това секторът показва висока степен на обществена солидарност в кризата с коронавируса.

Редица компании, членуващи в БАСКОМ, продължават да предоставят за свободно ползване продуктите и услугите си с цел подпомагане на засегнати бизнеси, спасяване на работни места, технологично обезпечаване на кампании, иновативни решения за изява на свободните артисти, решения в сферата на киберсигурността, даряване на устройства за дистанционното обучение и др.

„Обръщаме внимание и на позитивните обществени промени вследствие на епидемията от коронавируса, които са свързани с нарастване на доверието в иновациите и научните достижения, както и с форсиране на дигитализацията в образованието, здравеопазването, администрацията,  търговията, събитийния и културен мениджмънт и др.”, посочиха от БАСКОМ.

На този фон ИТ браншът не остава незасегнат от икономическата криза. Всички софтуерни продуктови компании или такива в сферата на услугите, които обслужват дигитализацията на най-засегнатите сектори, също търпят големи загуби. Това заплашва да прекъсне растежа на сектора, българската икономика да загуби стабилен и предвидим  финансов ресурс, а страната ни да се лиши от имиджа на качествена софтуерна дестинация.

В тази връзка БАСКОМ настоява за следното:

Незабавен отказ от избирателно намаляване на ДДС като социална мярка и недопускане на увеличаване на други преки и косвени данъци за работещите бизнеси;

Софтуерната индустрия да се третира като стратегически важен отрасъл за икономиката на България и да се изработят мерки за запазване на растежа в сектора;

Да се приоритизират политиките, свързани с дигиталната трансформация, тъй като това ще помогне на икономиката да премине по-безболезнено през периода на кризата и ще осигури конкурентоспособността й в бъдеще;

Да се преосмисли политиката по намаляване на държавния прием за учебната 2020/2021 г. и увеличаване на семестриалните таксите за студенти в специалности, свързани с информатика, информационни технологии, компютърни науки и софтуерно инженерство.

Коментар