Създаване на собствен блог – по-лесно не би могло да бъде

Блогът превръща в реалност основната цел на Интернет пространството, а именно да осигури на хората лесен достъп до информация и неограничени възможности за общуване. Нищо не може да се сравни с личните преживявания и опит, изказани в един блог и така станали достъпни за милиони. С прочитане на една страница в уеб човек може понякога да разбере много повече за чувствата, страховете и визията на автора или коментаторите в блога, отколкото при разговор.

Какво представлява блогът

Уеблог или Блог е често обновяван онлайн дневник, организиран по дата и със съдържание, генерирано в най-голяма степен според предпочитанията на неговия създател. В основата си блогът представлява сравнително опростен уебсайт с некомерсиална насоченост. Блоговете стават все по-популярен начин за комуникация за много хора. Без значение дали ще бъде уеб дневник, политически форум, място за технологични новини или просто коментари за нещата от живота, блогът е лесен начин всеки да изрази себе си.

Като всеки уеб сайт, блогът трябва да има IP адрес, DNS и да се хоства на уеб сървър, за да бъде видим онлайн. Основната разлика със традиционните уеб сайтове е, че блоговете се състоят от една страница, в която преобладава текстът. Блоговете са лесни за създаване и обновяване и заемат много малко място на уеб сървъра.

Тази гъвкавост спомогна за масовото появяване на безплатни за ползване блог сървъри, които предлагат хостинг (при някои има рекламни полета), както и на софтуер за обновяване на блога, без каквито и да са познания по HTML.

Създаване на първия личен блог

Преди да започнете самото създаване на блога, трябва да помислите внимателно върху това какви точно теми ще дискутирате в него, колко често ще го обновявате и някои други лични предпочитания. За да не са напразни първоначалните ви усилия, е необходима реалистична преценка на възможностите, преди да започнете.

Има много сайтове, които предлагат създаване и хостване на блогове. Такива са например Blogger.com и Blog.bg.

Blogger.com

Един от най-лесните са използване сайтове, който комбинира възможност за обновяване и безплатно хостване, е Blogger.

Отидете на сайта и натиснете CREATE YOUR BLOG NOW.

Веднага ще се появи прозорец с празни полета, където ще трябва да въведете лична информация, име, и-мейл акаунт и парола. След като приключите, натиснете CONTINUE, за да продължите.

Следва нов прозорец, където трябва да зададете име и адрес. На същата страница малко по-надолу ще откриете възможност да промените хоста, т.е. Blogger не ви задължава да използвате неговия хост. Това е удобно, ако вече сте ангажирани с компания за уеб хостинг. В случая ще пропуснем тази възможност и ще се придържаме към услугите, предлагани от blogspot.com.

Интернет адресът на вашия блог има формат http://(вашият избор).blogspot.com и при въвеждането му в уеб браузъра ще ви отведе директно в блога. Под мястото, предназначено за името, има функция Check Availability, чрез която можете да проверите дали избраното от вас име е свободно. Ако не е, ще се появят няколко варианта за избор. Като приключите с попълването, натиснете CONTINUE.

Следва изборът на външния вид на вашия уеб дневник, като имате на разположение 12 предварително създадени шаблона. Разгледайте ги внимателно и си изберете този, който най-много ви допада с оглед на целите, които си поставяте. След избора, натиснете CONTINUE. Дори и да не сте избрали най-подходящия дизайн, имате възможност след това да промените вида му.

И така, вашият блог вече е създаден. Сега трябва да натиснете само върху START POSTING и да започнете да пишете за всичко, което ви вълнува и интересува.

В полето срещу Title: въвеждате заглавието на вашата публикация. Отдолу е мястото, предназначено за самата публикация. Възможностите са базови, но напълно достатъчни. Можете да качвате снимки и да използвате хипервръзки, също така да маркирате част от текста и да го направите връзка.

Ако искате да добавите изображение, просто натиснете върху иконката, изобразяваща снимка. След това ще се появи прозорец с няколко възможности за избор като местоположение на графичния файл (от вашия компютър под надписа Add an image from your computer натискате Browse и избирате файла ), неговия размер и разположението на текста наоколо.

След като въведете текста, натиснете върху Preview, за да видите как точно ще изглежда вашата публикация в уеб. Ако сте доволни от резултата, натиснете Publish Post.

Вече имате и първия пост на вашия нов уеблог. Ако искате да го разгледате, напишете адреса в уеб браузъра, например www.(вашият избор).blogspot.com. В случай, че желаете да впишете нова информация или да промените някои от опциите, то тогава трябва да отидете на www.blogger.com и да се логнете с името и паролата си.

Blog.bg – българският отговор

Създаването на интернет блог в Blog.bg също няма да ви затрудни и тъй като е на български език, най-вероятно ще ви бъде още по-лесно.

Първото нещо, което трябва да направите, е да се регистрирате. Отидете на Blog.bg и изберете Регистрация. Тук отново ще трябва да въведете лична информация. За разлика от Blogger, полетата за въвеждане в българския вариант са доста повече, като също така трябва да изберете и категорията на вашия уеб дневник. След като попълните информацията, прочетете условията за ползване и ако сте съгласни с тях, натиснете Продължи.

Следва нов прозорец, в който трябва да въведете още лична информация като град, професия, дата на раждане. Тази информация не е задължителна, така че ако не желаете, може да не я попълвате. След като натиснете Регистрация, ще се появи уведомителен прозорец, че трябва да влезете в пощата си за потвърждение и регистрация на потребителското име.

След като потвърдите регистрацията, като използвате изпратения адрес в пощенската си кутия, можете да влезете през потребителския вход на сайта с името и паролата си. И така, вече сте във вашия профил, а в лявата част ще откриете менюто Акаунт. Там е всичко, от което ще имате нужда за настройка на вашия акаунт и на външния вид на блога.

За да добавите информация, трябва да изберете Нов постинг. Ще се появи нов прозорец с вече познати възможности. Най-долу ще откриете два бутона Преглед и Публикувай, имената на които говорят достатъчно за функциите им. Над тях е опцията E-mail при нов коментар, като при избирането й ще получавате известие на електронната си поща за всеки коментар.

Ако искате да разгледате блога, просто напишете в уеб браузъра www.(вашият избор).blog.bg, а за промяна трябва да влезете в Blog.bg и да се логнете с потребителско име и парола.

Без ограничения

В блога човек пише каквото си иска. Разбира се, желателно е да се спазва добрият тон. Постингите могат да бъдат от лично естество, нещо свързано с работата или от глобално значение. Все пак човек трябва да има едно наум, че всичко, което публикува, ще бъде видимо за света.

Коментари по темата: „Създаване на собствен блог – по-лесно не би могло да бъде”

добавете коментар...

  1. Анелия

    Искам собствен блог за маникюр

  2. Бела Рос

    Аз съм Бела

  3. Мира

    Аз ако си направя сайт ще е на Уинкс защото аз сам на 9 и обичам уинкс

  4. Juli

    Molina vi otgovorete stray me DA is sazdam blog pomognete mi .

  5. мики

    Един въпрос- на стъпка номер 2 какъв адрес трябва да вкараме?

  6. suerte

    Здравей!Исках само да ти кажа,че инфото ми беше много полезно.А аз съм човек,който включи компютър за пръв път преди два месеца! Щом аз се справих(вече си имам блог!),
    значи те бива да обясняваш! Благодаря и успех!

  7. spiky29

    можеш ли да ми кажеш в blogger.com как се правят тези полета на които в този сайт пише “Начало”;”Е-Общество”;”Бизнес” и т.н. Просто никъде немога да намеря някаква инфо за тях. Благодаря предварително.

  8. emiliq

    iskam da suzdam svoi blog

  9. радостина

    нищо не разбрах

  10. mel

    iskam da si napravya sobstven blog samo za priyatelki

  11. Марая

    А това за правенето на блога плаща ли се?Защото аз искам много да направя свой блог,но искам да знам дали е без платно…

  12. вики

    много лесно

Коментар