Докога българският телеком бранш ще е заложник на мутренски приоми?

Уважаеми колеги,

след като на 12 юни (петък) е извършен нов саботаж срещу мрежата на столичния Интернет доставчик Спиди Нет, ръководството на компанията отправя публично въпроса: До кога държавните органи ще допускат развитието на Интернет сектора в страната да бъде зависимо от престъпни деяния, като рязане на кабели, кражба или повреждане на мрежово оборудване?

Поредното посегателство срещу инфраструктурата на Спиди Нет е извършено в жк. Овча купел, където е намерен отрязан оптичен кабел на компанията, довел до временно прекъсване на достъпа до Интернет за нейни клинети. Припомняме, че оптичната мрежа на Спиди Нет стана обект на саботажи пет пъти в рамките на последните няколко месеца, след като на 26 януари 2009 г. беше разбит телекомуникационен шкаф в жк. Банишора и бе откраднато оборудване на Спиди Нет на стойност 1000 лв., а на 25 и 26 октомври 2008 г. неизвестни лица срязаха телекомуникационни кабели на оператора отново в Банишора, предизвиквайки временно прекратяване на Интернет достъпа в кварталите Банишора, Илиенци и Орландовци. На 22 ноември 2008 г., пък фирма Оптик ком, която също предлага Интернет достъп в региона, изключи електрическото захранване, обезпечаващо работата на мрежата на Спиди Нет в Банишора. По-лошото е, че няма изгледи тази престъпна практика да бъде прекратена скоро, освен ако държавните органи в лицето на Министерство на вътрешните работи не си свършат работата.

Спиди Нет е компания, инвестираща в оптична инфраструктура до всеки дом и офис, в модерно оборудване за контрол и приоритизиране на трафика, в двойна резервираност и качествена поддръжка. Ние не сме охранителна фирма и не можем да си позволим да защитаваме всеки метър от нашите оптични кабели със скъпи системи за сигурност и физическа охрана. Ако направим подобни инвестиции, те неминуемо биха се отразили на цената на нашите услуги и в крайна сметка биха били в ущърб на клиентите ни. Не искаме да участваме в такава война и затова апелираме към органите на реда да си свършат работата, защитавайки свободната конкуренция“ – заяви Страхил Иванов, изпълнителен директор на Спиди Нет.

Саботажите срещу телекомуникационната инфраструктура отдавна са определени като криминално деяние от Наказателния кодекс. Ако преди години те са били практика, която е засягала малко на брой потребители, то днес всяко подобно деяние има сериозни обществени и икономически последици. Телекомуникационният пазар се развива с бързи темпове и Интернет инфраструктурата днес се превръща в ключов фактор за достъп до огормен брой услуги с добавена стойност. Наблюдаваме миграция на телефонията, телевизията и много други функционалности към Интернет Протокол, както и появата на десетки нови подсегменти – социални мрежи, блогове, приложения за текстова комуникация в реално време (чат), които вече са част от ежедневието на потребителите. Интернет достъпът се превръща в ключов фактор за икономически растеж, който ще увеличава своето значение за развитието на икономиката и за привлекателността на страната в лицето на чуждите инвеститори, а значението на всяко посегателство срещу тази инфраструктура се увеличава многократно.

Затова е жалко, че все още има шефове на Интернет компании, които не могат да обхванат настъпващата промяна и чиято представа за конкуренция се гради на първобитни приоми и престъпни деяния. Често този тип мениджъри не инвестират в нови услуги, не следят пазарните тенденции и визията им за бъдещето на сектора се свежда до използването на непозволени средства, стремейки се към мега – разрастване. В резултат все още често срещано явление е изграждането на Интернет мрежата на един доставчик в нов квартал, да бъде съпроводено с аварии на другите компании, предлагащи услуги в същия регион.

Страхил Иванов призова всички представители на телеком сектора, на браншовите организации, Комисията за регулиране на съобщенията и МВР да си зададат въпроса в каква посока искат да се развива браншът: дали той да се базира на свободна конкуренция с пазарни средства и внедряване на иновативни услуги, или да остане заложник на мутренски приоми. Мениджърът изрази учудване, че две поредни български правителства са поставили развитието на телекомуникациите сред своите икономически приоритети, но органите на реда все още не са взели сериозни мерки срещу толкова широко разпространена практика, като посегателствата срещу Интернет мрежи, която представлява сериозна спирачка за сектора.

Рязането на кабели на конкурентни Интернет мрежи е практика, с не по-малко негативно значение от купуването на гласове при избори, защото и в двата случая определени организации използват непозволени приоми с цел постигане на влияние в конкретни региони“ – добави още Иванов. Той напомни, че Спиди Нет днес участва активно в Интернет революцията, предлагайки интегрирани VoIP телефонни услуги за бизнеса и крайните потребители, отдалечено администриране на корпоративни мрежи, приоритизиране на трафика за видео пренос или игри в мрежа, интерактивна телевизия и др. нови услуги, чието пускане други столични доставчици все още бавят. Мениджърът посочи, че Спиди Нет ще продължи да следи водещите тенденции в сектора и да инвестира в нови услуги, запазвайки досегашната си политика, независимо от неадекватните и незаконни действия на някои конкурентни компании.

Коментар