Суперкомпютър ще отоплява технологичен институт

Нов проект на IBM ще донесе двойна полза за Швейцарския технологичен институт в Цюрих (ETH). Синият гигант изгражда суперкомпютър с водно охлаждане за научни изследвания, като същевременно енергията, отделяна при неговата работа, ще отоплява учебните корпуси.

Машината Aquasar (видео), съвместна разработка на IBM и ETH, ще влезе в експлоатация през 2010 година. Тя е изградена от блейд сървъри с процесори IBM PowerXCell 8i и Intel Nehalem. Пиковата производителност на суперкомпютъра достига 10 терафлопа, съобщи IBM.
За охлаждане на процесорите е предвиден радиатор със специална конструкция. Разположените в него микроканали позволяват съприкосновение на водата с повърхността на чиповете, без опасност от къси съединения. Така на практика отпада междинната среда и зависимостта от нейните топлопроводни свойства.
Водата се явява четири хиляди пъти по-ефективен охлаждащ агент от въздуха, твърдят разработчиците. Технологията предвижда използване на топла, вместо студена вода, по уникален метод, патентован от IBM.
Към чиповете ще постъпва вода с температура 60 градуса по Целзий. Подобен охлаждащ агент може да поддържа работна температура на чиповете под максималната стойност от 85 градуса.
Колкото по-висока е температурата на входящия поток, толкова по-висока е и тази на изходящия, който служи за отопление. В случая, изходящият поток ще бъде с температура 65 градуса. От всички блейд сървъри ще излизат тръби, които се съединяват в общ тръбопровод с обем 10 литра – напълно достатъчен за охлаждане на системата при високо налягане.
За една минута водата ще минава три пъти по охлаждащия маршрут. Тя ще се загрява от радиаторите на процесорите, а след това ще отдава топлината през пасивния топлообменник, който ще я насочва към системата за отопление на института.
Благодарение на иновативната технология, въглеродните емисии, свързани с експлоатацията на Aquasar, ще бъдат намалени с 85%, спрямо тези от други суперкомпютри, които се охлаждат по стандартния начин. В днешните центрове за данни около половината от цялата изразходвана електроенергия отива за охлаждане. Общото енергопотребление на Aquasar ще бъде с 45% по-ниско.
Разработчиците на системата споделят виждането, че в 21 век пускане на по-бързи и по-производителни машини трябва да бъде съчетано с намаляване на консумираната енергия. Това може да се постигне с използване на течно охлаждане, смятат учените от IBM и ETH.
Суперкомпютърът Aquasar ще намери приложение в разработката на нанотехнологии и за други научни изследвания.
IBM е лидер при суперкомпютрите, което се потвърждава и от най-новата класация Топ 500, обновявана два пъти годишно. Пет от първите десет машини са разработка на IBM, включително и най-бързият в света – Roadrunner, който достига производителност 1,1 петафлопа. 

Коментар