Суперкомпютър  Perlmutter ускорява научните изследвания

Perlmutter е проектиран за моделиране и анализ на данни
(снимка: AMD)

Нов суперкомпютър Perlmutter, изграден с процесори AMD EPYC 7003 серия, бе открит официално с участието на AMD, Националния център за научни изследвания в енергетиката (NERSC) на САЩ, Националната лаборатория Лорънс Бъркли (Бъркли Лаб) и други организации.

Новата система в Бъркли Лаб ще осигури четири пъти по-висока изчислителна мощност от наличната в момента в NERSC, което я нарежда сред най-бързите суперкомпютри в света за научно моделиране, анализ на данни и изкуствен интелект (ИИ).

Разработван от 2019 г. насам, суперкомпютърът се опира на възможностите на AMD EPYC процесори от 3-то поколение, за да ускори изследванията в области като климатични промени, чиста енергия, микроелектроника и квантова информатика.

„Новият суперкомпютър Perlmutter в NERSC ще движи напред следващата вълна от важни открития, които ще помогнат за справяне с най-сериозните предизвикателства в света”, заяви Форест Нород, старши вицепрезидент и управител на поделението за информационни центрове и вградени решения в AMD.

Perlmutter ще помогне за развитието на по-голям обхват от приложения в сравнение с досегашните системи в NERSC и е първият суперкомпютър в центъра, проектиран от самото начало за нуждите на моделирането и анализа на данни, поясни Судип Досанж, директор на NERSC.

Суперкомпютърът, който носи името на носителя на Нобелова награда астрофизик Саул Перлмутер, се доставя на два етапа. Етап 1 се инсталира в момента и е съставен от 1536 модула, всеки с по един AMD EPYC 7763 процесор и четири Nvidia NVlink-свързани A100 графични процесори с Tensor ядра.

Етап 1 включва също 35 PB (петабайта) файлова система Lustre изцяло от флаш памет, която ще осигури сторидж с много висока пропускателна способност. По-късно през годината ще се достави и Етап 2 с още 3072 модула само от CPU, всеки с по два AMD EPYC 7763 процесора и 512 GB памет на модул.

Коментар