Дрон на Boeing зарежда друг самолет във въздуха

Безпилотният самолет-танкер Boeing MQ-25 T1 прехвърля гориво на F / A-18 Super Hornet
(снимка: Kevin Flynn)

За първи път безпилотен самолет зареди друг самолет, докато и двата апарата бяха в полет. По време на теста безпилотен самолет-танкер MQ-25 T1 на Boeing прехвърли реактивно гориво на американски боен F / A-18 Super Hornet.

Известен сред военните с кодовото име Stingray, MQ-25 T1 е разработен и изграден в завода на Boeing в Сейнт Луис, след като авиокосмическата компания спечели договор за ВМС на САЩ на стойност 805 милиона щатски долара.

Прототипът на безпилотен самолет направи първия си автономен полет още през 2019 г., но тогава не бе извършено прехвърляне на гориво към друг самолет. Новото постижение бе реализирано на 4 юни тази година, когато автономно летящият MQ-25 зареди пилотиран F / A-18 Super Hornet във въздуха.

Операцията започна с това, че бойният самолет се нареди в близка формация под и зад дрона. Тогава MQ-25 освободи и подаде горивоподаващия дрог – това е по същество фуниеподобен съд в края на дълъг маркуч. След това пилотът приближи самолета към дрона, така че дрогът успя да се сдвои с монтираната на носа сонда на F / A-18.

Благодарение на тази маневра, реактивното гориво беше прехвърлено от MQ-25 в Super Hornet. Според Boeing, и двата самолета са летели при „експлоатационни скорости и височини”.

В крайна сметка плановете са безпилотните самолети-танкери Stingray да работят в съчетание със самолетоносачи, като излитат във въздуха, за да зареждат с гориво преминаващите F / A-18 Super Hornet, EA-18G Growler и F-35C Lightning II.

Понастоящем тази задача се изпълнява от пилотирани F / A-18, които трябва да бъдат отстранени от бойно дежурство, за да се занимават с презареждането. Сега предстои MQ-25 T1 да бъде изпратен в Норфолк, щата Вирджиния, където ще стане обект на изпитания на палубата на самолетоносачи.

Коментари по темата: „Дрон на Boeing зарежда друг самолет във въздуха”

добавете коментар...

  1. Дядо737

    Моля първо да пенсионират ретро машината 737 и чак след това да се занимават с други неща. Очевидно е, че не могат да я оправят този 737, ама как да стане като е толкова стар….

Коментар