Руснаците ще си правят храната у дома с 3D принтери

3D-отпечатаната храна ще стане масова в домовете на руснаците след няколко години
(снимка: CC0 Public Domain)

3D принтерите ще започнат масово да печатат храна в кухните на руснаците след 5-7 години, съобщи Дмитрий Песков, специален представител на президента Путин по цифрово и технологично развитие.

Самите принтери ще бъдат почти толкова достъпни, колкото прахосмукачките, казва Песков пред РИА Новости. Печатът на годни за консумация продукти на 3D принтер вече е реалност, но според него засега този метод се използва в малък мащаб – например за декориране на торти.

Песков е сигурен, че за да стане технологията по-широко разпространена, тя трябва да „обедини усилия” с друга нарастваща тенденция – производството на растително месо, отбелязва агенция Прайм.

„Все още сме на много ранен етап,  но мисля, че ще отнеме 5-7 години, за да намерим решения, които искаме да поставим в нашите кухни… Това определено ще бъдат масови евтини устройства, нещо като прахосмукачките”, допълва Песков.

Съставките също няма да са скъпи, уверява той. В допълнение, 3D-отпечатаната храна ще спомогне за значително намаляване на въглеродния отпечатък, тъй като ще се използват растителни съставки при производството ѝ.

Проектът за разработване на такъв принтер е включен в пътната карта на НТИ за FoodNet – това е пазар на нови технологии, продукти и услуги в областта на производството и потреблението на храна, който може да подобри качеството на живот на хората и да стимулира растежа на икономиката.

Предвижда се FoodNet да се превърне в международен пазар, на който руските компании могат да продават иновативни продукти и да предоставят услуги по целия свят. Според експерти на НТИ, до 2035 г. размерът на FoodNet пазара ще възлезе на 3,5 трилиона долара.

Пътната карта на НТИ до 2028 г. предвижда руснаците самостоятелно да си произвеждат храна с помощта на 3D принтери. Развитието в тази област вече е в ход. Един от сценариите предполага, че домашното устройство може да отпечатва месо от растителен протеин или от предварително култивирани месни клетки.

В индустриален мащаб планове за производство на 3D-отпечатани продукти вече обяви веригата за бързо хранене KFC – тя възнамерява да произвежда пилешки хапки по новата технология.

Коментари по темата: „Руснаците ще си правят храната у дома с 3D принтери”

добавете коментар...

  1. Az

    Растително „месо”? НЕ, благодаря! 😀

  2. .

    Ами той човекът си го е казал ясно – “Печатът на годни за консумация продукти на 3D принтер” – годни за консумация, но това няма нищо общо с реално хранителни за организма, а още по-малко с полезни!

  3. ..

    Вече мога да си представя какво ще представлява – нещо подобно на нишесте, което може да се ползва за “3D печат” и есенции, чрез които ще се придава вкус и аромат.

    Ми, не, благодаря.

    Вече страдаме достатъчно от полуфабрикати, овкусяващи добавки като натриев глутамат и тонове консерванти …

Коментар