KFC ще изготвя пилешки хапки с 3D биопечат

Биотехнологиите са на път да преобразят процеса на изготвяне на храната в KFC
(снимка: CC0 Public Domain)

KFC създава първите в света лабораторни пилешки хапки в рамките на инициатива за ресторант на бъдещето. Компанията възнамерява да разработи технология за биопечат на месо от пилешки клетки и растителен материал, съобщи The Verge.

В проекта е ангажирана руската компания 3D Bioprinting Solutions, която ще получи от KFC панировки и оригинални подправки, за да бъде постигнат желаният KFC вкус. В процеса на биопринтиране, описан от KFC, ще се използват материали от животински произход, което означава, че „отпечатаното месо” няма да бъде вегетарианско.

KFC вече предлага вегетариански вариант на хапките в някои от своите ресторанти. Миналата година тя стана първата американска верига за бързо хранене, която изпробва „пилешки” продукт отвъд месото – на растителна основа, като планира да пусне подобно ястие на повече места това лято.

Компанията акцентира на факта, че биопечатът на пилешки хапки е по-екологичен от производството на месо по стандартния процес. Компанията се позовава на проучване, проведено от американско списание за екологична наука и технологии, което разкрива ползите от отглеждането на месо от клетки. Този метод намалява консумацията на енергия и емисиите на парникови газове.

„3D технологиите за биопечат, първоначално широко признати в медицината, в днешно време набират популярност при производството на храни като месо”, казва Юсеф Хесуани, съосновател на 3D Bioprinting Solutions, партньор на KFC в амбициозния проект.

„В бъдеще бързото развитие на подобни технологии ще ни позволи да направим 3D-отпечатаните месни продукти по-достъпни и се надяваме, че технологията, създадена в резултат на нашето сътрудничество с KFC, ще помогне да се ускори пускането на пазара на месни продукти на базата на клетки”, допълва той.

Изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли, работещи върху процес за биопечат на човешки органи за трансплантация, разкриха миналата година, че биологичните материали имат тенденция да се влошават, преди процесът да бъде завършен. Техният метод изисква замразяване на биологичния материал по време на отпечатването му. Експертите смятат, че предстои още дълъг път, преди 3D биопечатът да позволи създаване на функциониращи органи за пациенти с трансплантация.

KFC твърди, че био-отпечатаните пилешки хапки ще бъдат готови за тестване в Москва още тази есен. Според компанията, на пазара няма други методи, които биха могли да позволят създаване на такива сложни продукти от животински клетки. Не се съобщава кога лабораторните хапки ще станат част от менюто на ресторантите за бързо хранене на KFC.

Коментари по темата: „KFC ще изготвя пилешки хапки с 3D биопечат”

добавете коментар...

  1. J

    направо да минат на хапчета

  2. Дьо Финес

    Крилце или кълка?

Коментар