АИКБ предложи пакет от антикризисни мерки

Пакет от антикризисни мерки за подобряване на социално-икономическата среда в страната ще внесе в понеделник в Народното събрание Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Предложенията на влиятелната организация, която представлява над 1200 индустриални предприятия и повече от 200 000 работещи в страната, целят подобряване в седем ключови области:

  • Макроикономическата стабилност и подобряване на бизнес средата
  • Ефективно регулиране на монополните дейности
  • Иновативна политика по отношение на публичните инвестиции
  • Капиталов пазар
  • Държавни политики за създаване на условия за реализиране на концепцията „корпоративна социална отговорност”
  • Ефективност на държавното управление и администрацията
  • Усвояването на Европейските фондове и управлението на оперативните програми

АИКБ смята, че са необходими законодателни инициативи, които да дадат гъвкавост и свобода на работодателите при прилагане на антикризисни програми. Предлага се също значително намаляване на осигурителната тежест и възможности за разсрочено плащане на осигурителните вноски и ускореното възстановяване на ДДС.

Законодателството трябва да се промени с цел по-нататъшно намаляване на броя на лицензионните и разрешителни режими в икономиката и свеждането им до минимално изискуемите от законодателството на ЕС. Настоява се също за заплащане от държавата на лихви и неустойки при забавяне на плащанията.

Асоциацията предлага разработване на мерки срещу неформалната икономика, в частност, създаване на обществен съвет с участието на структури на гражданското общество за обмен на информация и съгласуване на мерките.

Износът трябва да се стимулира чрез иновативни застрахователни политики и приоритетно финансиране на експортно ориентирани производства от страна на Българската банка за развитие. Предлага се също организиране на национални кампании за насърчаване потреблението на стоки родно производство.

По отношение на капиталовия пазар, АИКБ смята, че е необходимо преразглеждане на ограниченията за инвестиране на средствата на пенсионните фондове, включително и Сребърния фонд, и въвеждане на минимални лимити за инвестиции в акции, облигации или дялове, издадени от български дружества.

Едно от предложенията предвижда разгръщане на държавни политики за създаване на благоприятни условия за реализиране на концепцията „корпоративна социална отговорност”.

В частта ефективност на държавното управление и администрацията, АИКБ предлага максимално опростяване на всички процедури и услуги, администрирани от изпълнителната власт и прехвърляне на някои регистрационни режими към браншовите организации. Реално трябва да се намали администрацията, като пряко следствие от намаляване на регулаторните режими и разширяване на електронните услуги.

Заплатите в бюджетния сектор да бъдат замразени до регистриране на оживление в икономиката, настоява асоциацията.

Прозрачността на процедурите за възлагане на обществени поръчки може да бъде повишена чрез включване в комисиите по оценка на представители на браншови организации и разширяване кръга на данните, вписвани в регистъра на обществените поръчки, както и разкъсване на връзката между възложителя и органа, извършващ класирането.

АИКБ смята, че има нужда от преосмисляне на приоритетите в оперативните програми с подчертан акцент върху инвестиционни проекти.

Като най-неотложни мерки асоциацията посочва ограничаване ръста на безработицата чрез ОП „Развитие на човешките ресурси” и НПЗ, увеличаване на годишните лимити за неплатен отпуск и работа при намалено работно време, облекчаване на достъпа на кредитен ресурс, намаляване на осигурителните вноски и др.

Коментар