Как да се възстановим по-бързо от рансъмуер атака

Рансъмуер атаките често заобикалят средствата за киберзащита и постигат целта си за откуп
(снимка: CC0 Public Domain)

Много бизнеси вече са преминали през началните етапи на реагиране и възстановяване от пандемията на коронавируса и сега се стремят към ускоряване на бизнеса. Но това ускорение може да дерайлира за миг, ако организацията претърпи успешна рансъмуер атака.

Бизнесът трябва да действа незабавно, за да гарантира, че ако атаката се случи, може бързо да се възстанови и да се върне в състояние на работа и ускоряване на бизнеса, без да понесе значителни загуби, отбелязва Securitybrief.

Тъй като рискът от атака е висок навсякъде по света, особено в развитите икономики с големи бизнес-организации, то фирмите, които искат да продължат да ускоряват растежа си, трябва да си изготвят проактивен план, за да се защитят.

Инструментите за киберсигурност са от съществено значение, но рансъмуер атаките често заобикалят въведените средства за киберзащита или използват всевъзможни пропуски и уязвимости. Когато това се случи, единствената възможност е да се плати откуп.

Дори ако организацията разполага с надежден, защитен архив, тя може да се окаже с вързани ръце, защото атакуващите са наясно с правилата за резервиране и все по-често „заключват първо архивите. Но дори и да не са „заключени” резервните копия, възстановяването на данни от тези архиви може да бъде бавно и тромаво, а и без гаранции.

За да избегнат потенциалните проблеми, организациите трябва да изберат решение за архивиране на данни, което скрива данните, като ги предпазва от злонамерени атаки. Резервното копие трябва да бъде поддържано така, че да не може да се променя, да е абсолютно невъзможно изтриването, криптирането или модификацията на данните.

Дори ако нападателите получат привилегиите на администратор, моментната снимка на данните трябва да остане извън границите на техните правомощия. Това е надежден начин да се предпазят резервните данни от атака.

Следващата стъпка е да се възстановят данните бързо и ефективно. Тази възможност разчита на архивната архитектура. Колкото по-бързо данните могат да бъдат възстановени, толкова по-бързо организацията може да се върне към функциониране и към ускоряване на бизнеса.

Препоръката на специалистите е организациите да търсят решение за бързо възстановяване, което осигурява ефективност за възстановяване на данни със скорост най-малко 270 терабайта на час – както за производствени, така и за тестови версии или разработки.

Избягването на скъпите престои, които обикновено придружават рансъмуер атаката, е огромно конкурентно предимство в епоха, когато криптирането с изнудване е един от най-значимите бизнес рискове.

Когато дадена организация може бързо да се възстанови от атака с рансъмуер, клиентите и партньорите придобиват доверие в бизнеса, позволявайки на организацията да ускори растежа си безопасно и надеждно.

Коментари по темата: „Как да се възстановим по-бързо от рансъмуер атака”

добавете коментар...

  1. fg

    Как да възстановим мозъка си от Microsoft-ското изтъпяване

Коментар