GlobalFoundries влага милиарди в нови съоръжения за чипове

Чипмейкърът GlobalFoundries реагира на дефицита с разширяване на производството
(снимка: GlobalFoundries)

Производителят на чипове GlobalFoundries обяви планове за изграждане на ново съоръжение в щата Ню Йорк, което ще отвори 1000 работни места в самото предприятие и още няколко хиляди в свързани дейности.

На този етап компанията е готова да вложи 1 милиард долара за разширяване на производството в САЩ, надявайки се да сподели тези разходи не само с клиентите, но и с местните власти, припомняйки, че правителството задели 52 милиарда долара за стимулиране на националната индустрия.

Наскоро GlobalFoundries обяви готовност да построи ново съоръжение в Сингапур и да инвестира около 4 млрд. долара за свързани дейности. Главният изпълнителен директор Том Колфийлд заяви в интервю за CNBC, че глобалната полупроводникова индустрия трябва да удвои производството си през следващите осем години.

Междувременно компанията съобщи, че планира инвестиция от 1 милиард долара за разширяване на производството на чипове и в своите германски предприятия.

Историята на GlobalFoundries започна с покупката на завода на AMD в околностите на Дрезден. Сега компанията се фокусира върху развитието на производствените си мощности в САЩ, а наскоро дори премести централата си в щата Ню Йорк, по-близо до водещите си предприятия.

Коментар