БФБ прие кодекса за корпоративно управление

На свое заседание вчера Съветът на директорите на Българска фондова борса единодушно прие Националния кодекс за корпоративно управление. БФБ-София АД беше един от основните участници в работната група по изработването на Кодекса, както и учредител и основен член на наскоро създадената Национална комисия по корпоративно управление в България.

С приемането на Националния кодекс Борсата цели да затвърди водещата си роля в областта на корпоративното управление и да бъде пример за практическа ангажираност по отношение на повишаването на качеството му в страната и в частност на публичните дружества и емитентите на ценни книжа.

Кодексът бе разработен от работна група по проект на Световната банка, ръководена от проф. Бистра Боева от Университета за национално и световно стопанство и Бистра Илкова – изпълнителен директор на Българска фондова борса – София. Той бе представен за първи път през 2007 г.

Кодексът е съобразен с действащата нормативна уредба, без да я преповтаря, отчетени са досегашните утвърдени български практики и международно признатите принципи за корпоративно управление. Целта е чрез него да се помогне на българските компании да подобрят корпоративното си управление и да се присъединят към основните ценности на прозрачността и отчетността.

Особено след влизането на страната ни в ЕС е важно компаниите да подобряват практиките на корпоративно управлени, за да повишат конкурентоспособността си на европейския пазар. Кодексът трябва да им помогне и да завоюват доверието на инвеститорите и кредиторите.

Коментар