САЩ с грандиозен план за плаващи вятърни паркове

Плаващите вятърни паркове са огромна възможност за енергетиката на САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Администрацията на президента Джо Байдън обяви грандиозен план за овладяване на офшорните ветрове. Инициативата започна с отпускане на 50 милиона долара от Министерството на енергетиката за разработване на плаващи вятърни паркове.

Съгласно плана, вятърни паркове със сумарна мощност 15 GW ще да бъдат инсталирани до 2035 г. във води с дълбочина над 60 метра, където не могат да се разполагат традиционните офшорни (крайбрежни) вятърни турбини, съобщи за намеренията на правителството The Verge.



Експертите от Националната лаборатория за възобновяема енергия (NREL) вярват, че някой ден комбинираният капацитет на конвенционалните вятърни паркове и плаващите офшорни вятърни турбини ще покрие над три пъти нуждите от електроенергия на САЩ. Решителен напредък към тези цели ще бъде усвояването на океанските простори, което е невъзможно без създаване на надеждни и ефективни плаващи вятърни турбини.

Изследователите изчисляват, че почти 60% от офшорните вятърни ресурси на САЩ се намират във води с дълбочина над 60 метра. По-специално, това е почти цялото западно крайбрежие и особено Калифорния и Орегон, където дъното на Тихия океан се спуска стръмно близо до бреговата линия.

„Офшорният вятър е важна част от нашето планиране за бъдещето. Една от най-добрите зони в страната за развитие на вятърна енергия е по южното крайбрежие на Орегон и северното крайбрежие на Калифорния”, каза губернаторът на Орегон Кейт Браун на пресконференция. „В същото време дълбочината на океаните край западния бряг и други технически проблеми налагат разработване на плаваща офшорна технология за вятърна енергия“.

Паралелно с изследването няколко министерства стартираха съвместно проект, наречен Floating Offshore Wind Shot, за намаляване на разходите за плаващи офшорни вятърни централи със 70%. Целта е цената на технологиите да се намали до 45 долара за MWh до 2035 г.

Това е постижима цел още до края на десетилетието, като се има предвид подобна европейска разработка – плаваща офшорна вятърна турбина с вертикални лопатки. През 2021 г., за сравнение, цената на MWh в САЩ за офшорни вятърни паркове е средно 84 долара.

Американските власти са толкова уверени в отличните перспективи за офшорно вятърно производство, че преди края на годината Бюрото за управление на океанската енергия към Министерството на енергетиката планира да проведе първия търг за отдаване под наем на плаващи офшорни вятърни паркове. Над 1300 км² ще бъдат отворени за разполагане на плаващи и офшорни вятърни турбини.



Инициативата за разполагане на плаващи вятърни паркове ще допълни плановете за инсталиране на вятърни турбини на шелфа и няма да ги замени. Калифорния възнамерява да разположи 25 GW офшорни вятърни турбини до 2045 г., което ще позволи на щата да премине към 100 процента чиста енергия до тази дата.

Коментар