Epson спира лазерните принтери до 2026 г.

В близките години Epson ще се изостави лазерните принтери в полза на по-екологичните мастиленоструйни устройства (снимка: CC0 Public Domain)

Японският производител на електроника и печатащо оборудване Epson направи доста неочаквано изявление. Компанията обяви, че до 2026 г. ще прекрати производството и продажбите на лазерни принтери в полза на мастиленоструйните устройства. Мотивът за подобно решение е, че мастиленоструйните принтери са по-щадящи към околната среда.

На много пазари Epson вече спря да продава лазерни принтери, но те все още се предлагат на клиенти в Азия и Европа. Освен това, дори след като новото оборудване вече не се продава, Epson обещава да доставя на съществуващите клиенти консумативи и части за ремонт, отбелязва The Register.



Според представител на компанията, мастиленоструйните принтери използват по-малко енергия и по-малко консумативи. Докато лазерните модели топят тонера с нагряване, мастиленоструйните принтери на Epson използват механично пръскане на мастило върху хартия.

Още през 2019 г. в блог публикация компанията съобщи, че мастиленоструйните модели използват 85% по-малко енергия от лазерите при сравними скорости на печат и генерират 85% по-малко емисии на въглероден диоксид. Нещо повече, мастиленоструйните принтери, според Epson, използват до 59% по-малко сменяеми части – само за мастилото.

Наскоро Epson представи мастиленоструйни принтери и многофункционални устройства за бизнеса, които могат да отпечатват 40-60 страници в минута. С други думи, производителят успя да се справи с основната слабост на мастиленоструйните модели и сега те могат уверено да се конкурират с лазерните опции по отношение на скоростта на печат.

Въпреки че основната причина за пълния преход към мастиленоструйни принтери е тяхната екологичност, сравнително наскоро Epson беше критикувана за не особено „екологично“ поведение – с обновяване на фърмуера компанията прекрати работата на принтерите L360, L130, L220, L310 и L365 с претекст за края на жизнения им цикъл.

The ​​Register съобщава, че потребителите са имали две възможности – да обслужат принтера в оторизиран сервиз на Epson или да изхвърлят стария принтер, като закупят нов. Потребителите на Windows могат да използват и специална помощна програма, която позволява на принтера да работи още известно време.



Компанията се позова на желанието си да поддържа качеството на печат и производителността на машината, за да избегне разливане на мастило и увреждане на собствеността и дори потенциални къси съединения. Самите потребители се оплакват, че в съвременните условия принтерът всъщност не се купува, а се взема за употреба.

Коментар