Китай е на път да сбъдне идеята за автономно пристанище

Недостигът на шофьори за пристанищната инфраструктура ускорява автоматизацията на портовия транспорт (снимка: CC0 Public Domain)

Изцяло безпилотните влакове не са новост, безпилотните коли също се развиват, но идеята за безпилотно пристанище звучи дръзко и сложно. И все пак Китай скоро ще постигне и тази мечта: Senior Automation, китайска стартираща компания, която предлага безпилотни решения за пристанищен транспорт, привлече крупна инвестиция, което ще ѝ позволи да сбъдне концепцията.

Инвестицията е в размер на 14 милиона долара. Фирмата ще използва средствата за увеличаване на инвестициите в научноизследователска и развойна дейност, разширяване на дейностите без водачи в пристанищния транспорт и разработване на нови бизнес-сценарии.



Основана през април 2020 г., Senior Automation е специализирана в безпилотни решения и оперативни услуги за целия пристанищен транспорт. Компанията има 150 служители, 110 от които работят в областта на научноизследователската и развойна дейност. Всички основни членове имат повече от 10 години опит в изследванията и разработките в областта на автономното шофиране.

Хе Бей, главен изпълнителен директор на Senior Automation, каза, че компанията вече е внедрила първата партида от около 100 превозни средства в шест големи китайски пристанища тази година.

От създаването си Senior Automation се фокусира основно върху широкомащабната комерсиализация на безпилотен транспорт в пристанищата. Тя самостоятелно разработи камиони без шофьор и камиони с тежко оборудване за контейнерен транспорт в пристанищните зони.

Развитието на технологията е смайващо бързо. След създаването на компанията беше нужна само една година, за да пусне тя продуктите си на пазара.



Недостигът на персонал е проблем и за пристанищата по света – налице е постоянен недостиг на пристанищни шофьори. От друга страна този вид професионалисти трябва да покриват високи и строги критерии за професионално шофиране. Това е причината, поради която автоматизацията се разглежда като важно и належащо решение за портовете по цял свят.

Коментар