Морските ни пристанища се дигитализираха

Цялата информация, събирана досега на физически носители, вече е интегрирана на едно място и ще бъде наблюдавана в реално време (снимка: Министерство на транспорта и съобщенията)

Обработката на документите в пристанища Бургас и Варна вече е дигитализирана и предстои хартията напълно да отпадне, съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков при представяне на националната система за електронен обмен на информация в българските морски пристанища.

Цялата информация, събирана досега на физически носители, вече е интегрирана на едно място и ще бъде наблюдавана в реално време от всички заинтересовани институции (Агенция „Митници”, ГД „Гранична полиция”, ИА „Морска администрация” и терминалните оператори).

„С това постигаме 40% по-голяма ефективност за компаниите по отношение на време и разходи”, заяви Гвоздейков и подчерта, че проектът е още една голяма крачка към цифровизацията на услугите в българските пристанища.

„Морският транспорт има най-голяма готовност за преминаването към е-товарителница, която значително ще улесни бизнеса, но и ще гарантира по-добра проследимост и контрол на товарните превози”, посочи още Гвоздейков.

Системата е разработена от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” по европейски проект, което е реализирало успешно проекти за над 40 млн. лева по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура”.

До края на годината е изключително важно да бъдат изпълнени максимален обем от дейности по проекта за драгиране на терминал Бургас-запад, каза Гвоздейков. Проектът беше включен в оперативната програма след освобождаване на финансов ресурс от други проекти. В момента изпълнителят извършва мобилизация на необходимата техника и до дни предстои да започнат драгажните дейности.

„По-малко време и по-добра логистика са ключовите фрази, залегнали в изграждането на системата. Тя спестява време чрез електронна обработка на информацията, свързана с товарите и улеснява постигането на оптимални резултати за минимално време. Освен, че е високотехнологична, тя е и екологична”, заяви заместник-министър Анна Натова при представяне на системата в Бургас.

Коментар