Ricoh пусна безжичен сензорен дисплей за смартфони

Безжичният дисплей на Ricoh загатва за бъдеще с „виртуални смартфони” в облака
(снимка: Ricoh)

Японският производител на електроника Ricoh предложи иновативен подход за разширяване на функционалността на смартфоните. Малък безжичен монитор с размери на таблет отразява екрана на смартфон, свързан към него.

Преносимият монитор Ricoh 150BW има 15,6-инчов дисплей и тежи само 715 г., разказва за устройството Nikkei Asian Review. Технология Smart Streaming Engine (SSE) позволява на потребителя със смартфон в джоба да вижда случващото се на екрана на свързан безжично сензорен дисплей.

Технологията SSE е разработена от стартъпа Team S, основан от бивши служители на Sharp. Разработчиците са постигнали време на забавяне на сигнала при синхронизация по-малко от 100 ms, което е достатъчно за повечето сценарии на употреба.

Твърди се, че производството на преносимия безжичен монитор струва значително по-малко от пълнофункционалните таблети с подобен размер, тъй като не изисква скъп хардуер или допълнителни приложения. Освен това, след деактивиране, устройството не съхранява никакви данни, което намалява риска от изтичане на поверителна информация.

Развитието на технологиите, свързани с високоскоростните 5G мрежи, може да помогне за замяната на смартфоните – безжични дисплеи като представеният от Ricoh могат да се свързват с „виртуални смартфони” в облака. Team S планира да създаде такъв прототип още тази година.

Към момента обаче безжичният сензорен дисплей не е никак евтин – цената му е по-висока от тази на много таблети, въпреки че има ограничен хардуер. Дисплеят на Ricoh струва от $610 до $690.

Коментар