Европа увеличава разходите за киберсигурност

Очаква се европейският пазар на информационна сигурност да запази почти двуцифрени темпове на растеж през текущия петгодишен период 2022-2026
(снимка: CC0 Public Domain)

Разходите на европейските страни за информационна сигурност (IS), включително хардуер, софтуерни продукти и свързани услуги, ще се увеличат с почти 11% през 2023 година, прогнозира анализаторската компания IDC.

Нарастващите нужди от киберсигурност, новите регулаторни изисквания и повишеният риск от атаки с рансъмуер, поради настоящата геополитическа ситуация в Европа, допринасят за по-високите IS разходи, сочи докладът на IDC.

Очаква се европейският пазар на информационна сигурност да запази почти двуцифрени темпове на растеж през текущия петгодишен период (2022-2026). Обемът на IS пазара в стойностно изражение трябва да достигне $71 милиарда през 2026 г., прогнозират анализаторите.

Сред страните от Европа се отличават Обединеното кралство, Германия и Франция, които формират челната тройка по разходи за информационна сигурност. Заедно тези държави правят над половината от общите европейски разходи за киберсигурност.

В региона на Централна и Източна Европа чешкият пазар расте по-бързо от останалите: тази година там се очаква увеличение от повече от 12%, в сравнение с 2022 г.

От пазарните сегменти най-високи темпове на растеж в Европа демонстрират софтуерните продукти за информационна сигурност – 11%. В същото време най-голям дял от разходите през 2023 г. ще се падне на услугите за информационната сигурност, което отразява ключовата им роля за европейските организации в различни индустрии.

„Виждаме, че в допълнение към софтуера и хардуера, европейските компании имат реална нужда от услуги за киберсигурност, предназначени да осигурят непрекъснатост на бизнеса и съответствие”, коментира IDC. Такива услуги са особено подходящи за организации с ограничени компетенции в областта на информационната сигурност, по-специално за малки и средни предприятия, които работят в по-малко зрели в дигитално отношение вертикали.

Сред индустриите финансовият сектор ще похарчи най-много за информационна сигурност през 2023 г., воден от нарасналата нужда от защита на данните и спазване на нормативните изисквания. На второ място по IS разходи се нареждат промишлените предприятия, а трети е публичният сектор. Общият им принос към европейските разходи за киберсигурност ще надхвърли 52% тази година.

По-рано тази година IDC публикува прогноза за глобалния пазар на информационна сигурност. Очаква се през 2023 г. оборотът на IS пазара да нарасне с 12,1% спрямо 2022 г. и да достигне 219 млрд. долара. Възходящата динамика ще продължи и в бъдеще, като през 2026 г. глобалните разходи за киберсигурност ще достигнат 300 милиарда долара.

Коментар