Свинският грип впрегнат в мащабна кибератака

Свинският грип е не само опасно заболяване, но и голяма заплаха в кибер пространството. От страха на хората се възползват безскрупулно мрежовите престъпници.

Новите кибер атаки са добре познатите стари такива, но маскирани с вируса H1N1. Пощенските кутии на потребителите са бомбардирани с писма, предлагащи ваксина срещу свинския грип. Вмъкнатият в тях линк води към страница, която копира като дизайн сайта на американския Център по контрол и профилактика на заболяванията, съобщиха US сайтове.

След попълване на уеб форма за заявка, на компютрите на жертвите се зарежда зловреден код, който дава на кибер престъпниците пълен контрол над системата. Хакерите могат да използват заразените машини практически за всякакви свои цели.

Според специалисти от Symantec и AppRiver, атаката има огромни мащаби. От началото на седмицата са разпространени милиони имейли до редови потребители. Засега няма информация кои са инициаторите на подобно кибер нападение и за какви цели ще се използва разрастващият се ботнет.

Коментар