Битката за компютрите с изкуствен интелект

Чиповете за лаптопи от следващо поколение на Intel ще предложат производителност от над 100 TOPS за AI задачи (снимка: Intel)

Глобалният пазар на лаптопи и персонални компютри преживява постепенно възстановяване, воден от нарастващата тенденция към персонални компютри с изкуствен интелект (AI PC). Следователно, конкуренцията за подобряване на изчислителната мощност на AI чиповете се очертава като ключов глобален фокус.

Един от конкурентите, Intel, по време на своето събитие Vision 2024, представи чип за лаптопи от следващо поколение, Lunar Lake. Изпълнителният директор Пат Гелсингър заяви, че този чип ще осигури производителност от над 100 TOPS (трилиона операции в секунда) за AI, като само NPU допринася за 45 TOPS.

Този резултат бележи трикратно увеличение на производителността за AI в сравнение с текущото поколение чипове на Intel и отговаря на прага на производителност от 45 TOPS NPU, зададен преди това от Intel за следващото поколение компютри с AI.

Понастоящем NPU на процесора Intel Meteor Lake може да осигури само 10 TOPS, което не отговаря на стандарта, изискван за следващото поколение компютри с изкуствен интелект. Но производителността на NPU в Lunar Lake отговаря точно на стандарта 45 TOPS, отбелязва TrendForce, позовавайки се на тайвански източници.

Пат Гелсингър не разкри подробни разбивки между CPU и GPU за оставащите 55+ TOPS производителност, но може да се спекулира, че GPU допринася за около 50 TOPS, докато процесорните ядра допринасят за 5-10 TOPS.

Що се отнася до конкурентите на Intel, текущото поколение на платформата Ryzen Hawk Point на AMD предлага NPU производителност от 16 TOPS, което също е под предвидения стандарт на Intel за следващото поколение компютри с изкуствен интелект.

Въпреки това AMD наскоро заяви, че нейните продукти от следващо поколение ще направят значителни пробиви, за да отговорят на изискванията на AI изчисленията, включвайки стабилна архитектура с мощни CPU, GPU и NPU компоненти. Тази философия на дизайна е последователна за AMD от серията Ryzen 7040 до текущата серия 8040.

На събитие за изкуствен интелект през декември миналата година AMD представи следващо поколение мобилен процесор Ryzen Strix Point с архитектура XDNA 2, който може да се похвали с трикратно увеличение на производителността за изкуствен интелект, в сравнение с предишното поколение.

И все пак AMD не разкри подробни разпределения на производителността за всеки компонент. Независимо от това, едно просто изчисление предполага, че ако производителността на NPU се утрои, тогава производителността на NPU на Ryzen Strix Point ще достигне 48 TOPS.

Платформата Snapdragon X Elite на Qualcomm е друг играч в ескалиращата конкуренция за AI чипове. Базирани на Arm архитектура чипове ще излязат в средата на 2024 г. Qualcomm заяви, че нейната NPU производителност ще достигне 45 TOPS, което допълнително ще засили конкуренцията между трите компании за господство в следващото поколение AI изчисления.

Коментар