Масайоши Сон: 10 000 пъти по-умен от хората AI ще се появи след 10 години

Масайоши Сон има визия за свят с изкуствен супер-интелект, много по-умен от хората
(снимка: SoftBank)

Изкуствен интелект, който е 10 000 пъти по-умен от хората, ще бъде тук след 10 години, заяви главният изпълнителен директор на корпорацията SoftBank – Масайоши Сон. В рядка публична изява в петък мениджърът свърза собствената си цел в живота именно с изкуствения интелект.

Сон изложи визията си за свят, включващ изкуствен супер-интелект или ASI (Artificial Super Intelligence), както го нарече той. Сон говори първо за друг термин – изкуствен общ интелект или AGI (Artificial General Intelligence), който в общи линии се отнася до AI, по-умен от хората.

CEO-то на SoftBank смята, че AGI технологията вероятно ще бъде 1 до 10 пъти по-умна от хората и ще се появи през следващите три до пет години, по-рано, отколкото е очаквал.

Но ако AGI не е много по-умен от хората, „тогава не е нужно да променяме начина си на живот, не е нужно да променяме структурата на човешкия начин на живот”, каза Сон по време на годишното общо събрание на акционерите на SoftBank, отразено от CNBC.

„Но когато става дума за ASI, това е съвсем различна история. С ASI ще видите голямо подобрение”, заяви мениджърът на една от най-големите корпорации в света, мажоритарен собственик на разработчика на Arm архитектурата за чипове.

Сон говори за бъдеще, в което различни ASI модели взаимодействат помежду си като неврони в човешкия мозък. Това ще доведе до изкуствен интелект, който е 10 000 пъти по-умен от всеки човешки гений, според него.

Междувременно акциите на SoftBank затвориха с повече от 3% поскъпване на борсата в Япония след срещата в петък.

Сон е основател на SoftBank и стана известен след ранна и печеливша инвестиция в китайския гигант за електронна търговия Alibaba. Той позиционира компанията като технологичен визионер със стартирането през 2017 г. на Vision Fund, масивен инвестиционен фонд, фокусиран върху подкрепата на технологични фирми.

Въпреки че някои от залозите на фонда бяха успешни, имаше и много провали с висок профил, сред които компанията за споделяне на офиси WeWork.

След като отчете рекордни финансови загуби във Vision Fund през 2022 г., Сон каза, че SoftBank ще премине в режим на „отбрана” и ще бъде по-консервативна с инвестициите си. През 2023 г. Vision Fund отчете нова рекордна загуба, а Сон заяви, че SoftBank сега ще премине към „нападение”, защото беше развълнуван от инвестиционните възможности в AI.

Оттогава Син е далеч от общественото внимание. Той се върна в светлините на прожекторите в петък, за да произнесе реч, пълна с екзистенциални въпроси.

„Преди две години остарях, остатъкът от живота ми е ограничен, но все още не съм направил нищо и плаках толкова силно”, каза Сон, което предполага усещане, че не е постигнал нищо важно до момента.

Той обаче добави, че вече е открил мисията на SoftBank, която е „еволюцията на човечеството”. Сон каза също така, че е открил собствената си цел в живота.

„С каква цел е създадена SoftBank? С каква цел е роден Маса Сон? Може да звучи странно, но мисля, че съм роден да осъзная ASI. Аз съм супер сериозен за това”, подчерта Сон.

Коментари по темата: „Масайоши Сон: 10 000 пъти по-умен от хората AI ще се появи след 10 години”

добавете коментар...

  1. (c:

    Зависи, как дефинира “по-умен”.

    То и сега ChatGPT “знае” милиони пъти повече от всеки един човек, прави невероятно добри преводи от български на английски, включително по смисъл.

    Но, това няма общо с интелект, а със статистически анализ и прилагане на шаблоните, които е “научил”.

    За да си говорим за умен, ще чакаме следващия съществен пробив в сферата на машинното обучение и изкуствения интелект, може би дори по-следващия.

  2. jj

    да, добре

Коментар