Защо служителите не искат да се върнат в офиса

Финансови, логистични и лични причини възпират служителите да се завърнат в офисите от дистанционна работа (снимка: CC0 Public Domain)

ИТ гигант заплаши да лиши служителите от повишаване на заплатите и кариерно израстване, ако не се върнат от дистанционна работа в офисите. Но заплахата не проработи, офисите останаха празни.

Почти половината от огромния персонал на американската компания Dell отказа да се върне в офиса, дори под заплахата никога да не получи повишение на нова позиция или увеличение на заплатата, според репортаж на TechSpot. Служителите са избрали да работят от вкъщи и няма да заменят домашния комфорт със задушни офиси в името на хипотетична възможност за кариерно израстване.

Дори и с перспективата никога да не се издигат нагоре по кариерната стълбица, докато работят за една от най-големите ИТ компании в света, десетки хиляди хора решиха да не се лишават от огромните предимства, които дистанционната работа има пред работата в офиса.

Според данни на Statista.com от началото на 2024 г., глобалната работна сила на Dell е около 120 хиляди души. Това означава, че заплахите на топ мениджърите да принудят служителите да работят години наред на една и съща позиция за една и съща заплата са били напълно игнорирани от около 60 хиляди души по света.

Три групи причини

Причините, поради които почти половината служители на Dell са избрали да работят дистанционно, могат да бъдат разделени на три основни групи – финансови, логистични и лични. Първите две включват нежеланието на хората да изразходват лично време и още повече лични пари за пътуване до офиса и обратно.

Всичко това е в разрез с плановете на Dell да раздели всичките си служители на три категории – офис, отдалечени и хибридни. Компанията възнамеряваше да включи сред последните онези, които не е принуждавала да се връщат в офиса за 40 часа седмично, но в същото време под натиск или по собствено желание са се съгласили да прекарват поне 39 дни на тримесечие в офиса. Това е еквивалентно на около три дни на седмица.

За много служители на Dell заплахата да не бъдат повишени се оказва лишена от смисъл. Според тях, възможностите за кариера са били неуловими от години, независимо дали работят у дома или в офиса.

TechSpot пише, че много служители на Dell са били възмутени от факта, че компанията се осмелява да им постави подобен вид ултиматум. Някои от тях вече си търсят нова работа с възможност за дистанционен режим.

По-ефективни показатели

Въпреки че плаши отдалечените работници с липсата на кариерно израстване и индексиране на заплатите, ръководството на Dell ясно разбира, че дистанционните служители всъщност показват по-висока производителност от хибридните и особено от тези, които са изцяло базирани в офиса.

Изследване на Business Insider установи, че Dell проследява набор от показатели за ефективност на своите служители, а отдалечените работници имат най-високи показатели. Служителите, работещи от вкъщи, се справят почти три пъти по-добре със стреса от офис служителите, и са два пъти по-добри в поддържането на баланс между работа и личен живот.

Чувството за съпричастност към екипа и работата на компанията също е по-високо при отдалечените служители, както и производителността, заедно със способността да се фокусират върху изпълнението на възложената им задача.

На този фон причините, поради които Dell трябваше да накара хората да се върнат в офиса, включително под заплахата от санкции, остават загадка.

Какво казват служителите

Business Insider разговаря със служители на Dell защо предпочитат да работят от вкъщи, дори ако това изключва кариерата и растежа на заплатите им. Някои цитират чисто практически опасения: техните местни офиси са били затворени по време на пандемията, а най-близките отворени офиси са твърде далеч, което изисква много време за пътуване.

Други респонденти споделят, че за тях няма смисъл да прекарват десетки часове от живота си в офиса, тъй като хората, с които работят, са на съвсем различни места извън офисите на Dell.

Сред събеседниците на Business Insider има и такива, които поради редица житейски обстоятелства, се нуждаят от гъвкав работен график. Офисът не е в състояние да го осигури, затова са предпочели дистанционната работа.

Много респонденти заявяват, че са избрали да работят дистанционно, за да прекарват повече време със семейството, да имат лично пространство, комфорта и удобството на дома и по-добър баланс между работата и личния живот. Всичко изброено е много по-предпочитано за тях от възможността да получат повишение.

Липсата на необходимост от редовно пътуване до работа и харчене на пари за обяд също стимулира много служители на Dell да напуснат офиса.

И не само хората, които работят за Dell, мислят по този начин. TechSpot цитира резултатите от проучване, проведено в началото на 2022 г., според което 96% от служителите са готови да се откажат от част от заплатата си, за да работят от вкъщи за постоянно. Още повече, че сумите, които могат да пожертват, са значителни.

Например, 30% биха се отказали от повече от 50% от сегашната си заплата. Двама от всеки пет анкетирани биха приели намаление на заплатите с 25-50%, само ако им бъде позволено да продължат да работят от вкъщи. Анкетираните също са готови да се откажат от много предимства, включително здравна застраховка и платен отпуск.

Коментари по темата: „Защо служителите не искат да се върнат в офиса”

добавете коментар...

  1. :o)

    Нещо чувам че и в нашия богопомазан ИТ сектор, много диванаджии са останали без работа. Нищо сега практиката е назначение за 6 месеца/година и пак на борсата 🙂
    Нещо се промениха златните яйца на кокошката “програмирай и си пей”

  2. Програмист

    Няма да им стъпим. От дивана се работи най-добре.

Коментар