Дистанционната работа: лоши навици и греховни удоволствия

След бума на пандемията много организации преминаха към дистанционна форма на работа
(снимка: CC0 Public Domain)

Работещите дистанционно могат да бъдат много продуктивни, но понякога са склонни да се разсейват. Всъщност, трима от четирима дистанционно работещи споделилят, че в някакъв момент са се чувствали непродуктивни и им е било трудно да поддържат правилния баланс между професионалния и личния живот. Нещо повече – много от тях признават, че са си „губили времето” със странични занимания или са се прикрили от колегите и шефовете си.

След бума на пандемията от коронавирус през 2020 г. много организации бяха принудени да преминат към дистанционна форма на изпълнение на задачите. Работата от разстояние със сигурност предлага различни предимства. Но за много хора тя може да е и предизвикателство, изпълнено с изкушения, които често разсейват и отвличат вниманието от работата. Доклад, публикуван наскоро от ресурсния сайт HighSpeedInternet.com, разглежда някои от навиците и забежките, които намаляват производителността на дистанционно работещите.

Цели 77% от респондентите са посочили, че в някакъв етап са се чувствали непродуктивни, докато работят от вкъщи. Три четвърти е делът и на тези, които признават, че им е трудно да поддържат баланса между професионалния и личния живот у дома.

Проучването разкрива няколко трика, които отдалечените работници са използвали, за да избегнат досадната работа, особено виртуалните срещи. Половината от анкетираните се преструват понякога, че интернет връзката им прекъсва, за да се спасят от досаден служебен видеоразговор. Повече от половината са имали случай да добавят фалшива среща в календара си, просто за да си дадат почивка от действителната работа. Над 61% казват, че им се е случвало да прекарат по-голямата част от служебен видеоразговор, взирайки се в образа на самия себе си.

Изкушението да се отървем от работата може да е голямо – доказват го и нещата, които хората правят, вместо да работят. Около 77% от анкетираните са посочили, че понякога използват работния си компютър за ровене из социални медии и за да пазаруват онлайн през работно време. Повече от половината си признават, че са играли видеоигри или са гледали стрийминг телевизионни предавания и филми, вместо да работят.

Работата от дома може да доведе и до срив на професионалното поведение. Повече от 70% от анкетираните някога са работили или са се присъединили към служебна видеосреща по пижама. На половината се е случвало да работят от тоалетната. Повече от половината подозират, че някой колега е бил „почерпен” или „напушен” в работно време. 30% признават, че самите те в някакъв работен момент са били пияни по време на работа.

Много от анкетираните лесно се изкушават от определени форми на разсейване, които отвличат вниманието им от работа. Позовавайки се на най-честите разсейващи фактори, 29% са посочили хранене, 23% са цитирали забавление, 19% – домакински задачи, 9% – грижа за членове на семейството или домашни любимци, 9% – различни други дейности, 6% – спане или престой в леглото, а 5% споменават за „забавления за възрастни”. Играенето на игри също спада в тази категория.

Не на последно място, лошата интернет връзка със сигурност може да влоши производителността дори при добро желание за работа и съвестно отношение към задълженията. Сред анкетираните 80% казват, че в някакъв момент връзката им е пречила да си вършат работата. Около 75% посочват, че биха надстроили своя интернет план, ако работодателят им отпусне финансиране за целта. А 67% смятат, че работодателят им трябва да плаща за интернет услугата, докато работят от дома си.

Коментари по темата: „Дистанционната работа: лоши навици и греховни удоволствия”

добавете коментар...

  1. Трудовак Офисен

    Това са болните фанатазии на собственици на фирми и шевове и шевчета, които са садисти и мечтаят за времената когато са тормозили хората по офисите. Всичките изброени неща могат и са се правили по офисите без значение дистанционно или не.

Коментар