Една пета от българите пазаруват онлайн

Мобилните продажби се очаква да достигнат 54% от общия обем на онлайн продажбите в световен мащаб (снимка: CCO Public Domain)

Обемите на онлайн търговията растат, като се очаква оборотът в световен мащаб да достигне 4,2 трлн. долара през 2020 г., съобщи Милена Мишинева, директор данни в Dentsu Aegis Network, по време на форум за електронна търговия, организиран вчера в Интерпред, София от сп. Enterprise.

Делът на мобилните трансакции достига 67%, каза още тя. До 2021 г. мобилните продажби се очаква да достигнат средно в световен мащаб 54% от общия обем на онлайн продажбите, посочи Георги Линков, съосновател и творчески директор на StudioX.

Според него, развитието на онлайн търговията в България има голям потенциал. Данните сочат, че 67% от българите използват интернет, но към момента само 21% пазаруват онлайн.

Една от най-актуалните тенденции в е-търговията е гласовото търсене, сподели Георги Линков. По света 58% от потребителите вече използват гласови технологии, за да търсят информация за местни бизнеси.

Друга тенденция е навлизането на чатботовете, като според Линков те трябва да са ефективно захранени с данни. Все по-популярна става и добавената реалност за подобряване на потребителското преживяване.

Бизнес потребителите все повече взаимодействат онлайн, подчерта Ник Стоянов, мениджър на техническия отдел в Magento (компанията на Adobe). 64% проучват за покупките си онлайн, а 61% купуват през смартфона. Очаква се 55% от бизнес потребителите да осъществяват повече от половината си покупки онлайн през 2020 г.

Коментар