Дилема: кой трябва да плаща разходите за работата от вкъщи

За повечето служители, които сега са в домовете си, вместо в офисите, работата от вкъщи струва доста
(снимка: CC0 Public Domain)

Броят на случаите на Covid-19 нараства по света и много служители работят от домовете си. Но престоят у дома нерядко има своята „дебела” цена. А идва зима и сметките тепърва ще нарастват.

За повечето служители, които сега са в домовете си, вместо в офисите, работата от вкъщи струва доста. Сметките за ток сега са по-големи, защото почти всички електроуреди в дома се използват постоянно. По-големи са и сметките за вода, за отопление или охлаждане.

Практиката показва, че много от хората са били неподготвени за скока на сметките, произтичащ от дистанционното работене. Сега тези хора са изненадани.

Неприятни изненади

В много страни по света действат различни тарифи за използване на електроенергия според времето от денонощието. Обичайно през нощта стойността е най-ниска. Дневните цени обаче могат да са доста по-високи. Затова сметките за ток са носители на едни от най-неприятните изненади.

„Знаех, че потреблението ми ще се увеличи, но със сигурност не до нивото, което открих”, обяснява 28-годишният Гарет, SEO специалист във Великобритания, в репортаж по темата в Wired. „Месечните ми спестявания трябва да бъдат пожертвани – а това е изключително неприятно”.

Подобно на милиони друго хора по света, Гарет е прекарал летните месеци на своя работен компютър, в дома си, на кухненската маса. Включен е и втори монитор, който работи цял ден. Зарядното за телефона живее в контакта. Каната с гореща вода за кафе и чай е в постоянна готовност.

Някои проучвания сочат, че броят на домашните устройства, които са постоянно свързани към интернет, рязко е нараснал от пролетта насам. В домовете има средно по 12 такива джаджи. Това е обяснимо – у дома сега има компютър за всеки работещ човек, поне по един смартфон, а също и по един компютър за децата, които учат онлайн. При това положение сметката за ток се увеличава.

Нерядко нарастват и разходите за интернет свързаност. Когато всички членове на домакинството са онлайн и използват видеоконферентни връзки, капацитетът на домашния интернет може да се окаже недостатъчен. Преминаването към абонамент с по-големи възможности, разбира се, струва пари.

При хората, за които постоянната онлайн свързаност е важна за работата, е нужно да има и втора, резервна интернет връзка. Това допълнително натоварва бюджета.

На някои места са скочили и сметките за вода. Там, където животворната течност струва скъпо, всяко пускане на водата в тоалетната означава покачване на месечната сметка. А в домакинство с 4 човека, обитаващо дома цял ден, тоалетната се оказва най-често посещаваното помещение.

Това не е всичко. Работещите хора сега имат и разходи, които по-рано са били покривани от работодателя. Например, в много офиси досега хората са се хранели в местна „столова”, където храната е евтина. Сега те трябва да си готвят у дома.

Зимни неволи

С наближаването на зимата е ясно, че сметките тепърва ще се увеличават. Някои домакинства ще се опитат да си спестят разходи, като се лишат от известни удобства. Това обаче поставя в риск тяхното здраве, предупреждават здравни експерти.

Така например, престоят в хладни помещения може да доведе не само до настинки, но и до сериозни здравословни проблеми за хората с хронични заболявания. Ако студът бъде допълнен и от влага, рискът е особено голям.

Заради опасенията за сметките някои служители настояват офисите им да бъдат отворени отново. Те искат да си ходят на работа „както обичайно”.

„Ходя на работа с велосипед, така че нямам разходи за пътуване до работното място”, казва 25-годишната Кейт. „Имаме субсидирана столова, така че храненето вкъщи ми е много по-скъпо. Върша същата работа, но вече не получавам тези предимства, а за сметка на това имам повече разходи”.

Кой ще плати

Всичко това извиква на дневен ред въпроса не трябва ли работодателите да покрият неочакваните разходи на дистанционно работещите. Във Великобритания дори призоваха правителството да задължи фирмите да изплащат на своите служители компенсации за разходите при работа от дома, каквито домакинствата трупат от април насам.

Въпросът е доста по-дълбок от обикновено хленчене на работници, опитващи се да изтръгнат всяка възможна стотинка от фирмите, в които работят. Става дума за справедливостта. Справедливо ли е служителите, които генерират печалбите на организациите, в които работят, да поемат неочакваните разходи?

Кейт не мисли така. „Управлявам екип от хора, някои от които трудно се справят с бюджетите си, а работата ни наистина върви добре, въпреки Covid-19. Напълно възможно е работодателите ни да обмислят жест, който може да помогне за облекчаване на тежестта върху служителите. За хората сегашната криза е силен удар по джоба”.

За много хора сега, когато часовниците се „върнаха назад”, темата е на дневен ред: с по-малко слънчево греене, по-кратка светла част от деня, повече студ и по-малко възможности за излизане, работата от къщи обещава да натовари бюджетите. Всички ще усетят тежестта на това дистанционно работене.

Коментари по темата: „Дилема: кой трябва да плаща разходите за работата от вкъщи”

добавете коментар...

  1. :o)

    Тук ставаше дума за това, че на затворника вкъщи му се увеличавали разходите
    и плачел че някой трябва да му ги поема, щото спестявал от офис 😀
    Смехотворна тема, но няма да се повтарям

    Колкото до дистанционната работа – естественно че я има от мнооооого години.
    Още бабите ми и пра-бабите ми са работели вкъщи някаква надомна работа.
    И вие също си щрапайте по клавиатурите и мишките затворници вкъщи.
    Сакън да не излезете в големия лош свят на задръстванията и разходите 🙂
    Няма проблем.

    Аз само казвам че много компании принудени от кризата опитаха да работят дистанционно и разбраха че това изобщо не е панацея , изобщо не решава нищо и изобщо НЕ ПЕСТИ НИЩО от това което беше в главите им преди да го изпробват на практика.

    Така че никой няма да ви пипа дистанционните работни места, нито ще ви съди за тях.
    Слагайте резетата на вратите , изолирайте се и копайте там.
    Щом това ви прави щастливи 🙂

  2. IT Remote

    Фофу, напълно те подкрепям. Трябва да ги поставяме на мястото им разните изтрещели пълни идиоти, които отричат дистанционна работа и всичките големи предимства и ползи.

    Работя дистанционно от години и много преди този вирус. Много повече ефективност се постига в работата, разходите, времето и личния живот. Некадърният човек какъвто и вид работа да му се даде си остава такъв и присъствено всеки ден да ходи в офис пак си ще остане пак такъв.

    Чета безумни неща колко били проблемни, изолирани хората с домашни офиси пълни глупости. Работя дистанционно и предимствата са достатъчно много. Има работно време и план дори за домашните офиси за тези които още не го знаят и разбират.

    Извън работа със спестеното ценно време от безцелното пътуване до някакъв си фирмен офис – имам повече време за себе си, за близките си, да излизам с приятели, да пътувам на почивки, да сменям местоживеенето си без да губя работата си, свобода да работя от всяка точка на света. Не да смятам наеми за квартири, маршрути, километри, да се ограничавам от определен град или държава, за да съм само и само наблизо до фирмения офис.

    Всичко това примитивните хората работещи слуги или феодални работодатели не могат да го разберат и само плюят по дистанционната работа, която е всъщност е напълно нормално нещо и предвид достатъчно развитите технологии. Виждал съм все още има дори и ИТ компании за техен пълен срам и срамота все още не го възприемат напълно и естествено да имат екипи на напълно дистанционна работа.

    Вярвам с времето на всички упорити ТИКВИ да им се набие в главите, че дистанционната работа е нужна, необходима и напълно естествена и нормална работа както всяка друга.

  3. Фофу

    :o) явно е типичния Бг работотдател или част от троловете дето обикалят из нета да ни обясняватколко лошо е, че някой се опотва да ни опази и каква глобална конспирация е Ковид-а.

    И съотвено по точките, които си споменал, без 3, ти казвам ГОВОРИ ЗА СЕБЕ СИ. Там ъдето говориш за депресари ще допълня, явно си имаш някякви предварително заложени проблеми и стоянето в къщи ги отключва.

    По точка 3 – “НЕ СА ИСТИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ НА КОМПАНИЯТА , защото още утре могат да ги отрежат” , ами ако работиш в офис не могат да те отрежат така ли. Да, ако си прескочил изпитаелният срок, им трябва предизвестие, което те заобикалаят като ти пуснат отпуска и др. и пак се получват няколко дни колкото да събереш багажа и да издадеш на някой друг. Ако си в изпитателен срок, може в края на деня да ти кажат, че си освободен броено от днешна дата.

    “защото никой не ги познава и няма нужда от тях”, интересно зашо някой ще си прави труда да наема някой ако няма бужда от него.

    В къщи имам средно час повече да си доспя (ако не съм), да се оправя спокойно и да седна. Не съм минал през изнервяща трафик или градски транспорт, ако съм с колата не ми се е налагало да обикалям 10-15 мин да търся парко място. Обстановката ми позната, както аз съм си я пожелал, не ми се налага да гледам физиономии които не винаги ми се гледат, меко казано, да мириша миризми които не желая, да слушам неща които не желая.

    И както вече съм казвал, имал съм работно място където прекият ми проектен мениджър беше на друг етаж и 90% от комуникацийте с него са били така или иначе през скайп. Нямах нищо общо с другите от етажа.

  4. ха

    По отношение на отоплението нещата не стоят така. Климатик върши прекрасна работа в апартаменти с изключено парно, но с такова включено в етажите над и под теб. Иначе никак не е евтино отоплението с него!

    И при варианта с парното можеш да го изключваш рано сутрин като отиваш на работа. То затова са крановете на радиаторите. Така топломерът почва да ти отчита по-малко консумация.

    Интелигентния климатик може да снижи поддържаната температура докато те няма. Поддържането на по-ниска температура е много по-изгодно, защото така пада в пъти топлозагубите по стените. След това преди да дойдеш също интелигентния климатик може плавно да повиши температурата без излишни натоварвания и токозагуби.

    Ако пък живееш близко до дома си, тогава офисът става още по-изгодно място. Не губиш много време да отидеш на работа, а също и не губиш пари, за да се храниш на заведение.

  5. :o)

    Меко казано идиотски неща чета.

    Т.е. като си в офиса плащаш по-малко парно на месец ли?
    Парното си е едно и също и вкъщи да си седиш и да не си седиш , особено в България.
    Климатик може да ти харчи повече ама то затова се купуват хубави марки климатици
    дето като влезнат в режим не се изключват цяла зима и почти не харчат ток.
    За водата да не говорим, че става много смешно 🙂
    Някой иска да му плащат че е пускал водата в кенефа по два пъти повече ли?
    Баси смешниците 🙂
    Само от работен обяд в заведение, пестиш МНОГО ПОВЕЧЕ от всичките ти “увеличения” на тока и “водата” 😀
    Въпроса е че мястото на работника не е вкъщи.
    И това покрай тая корона криза все повече хора и компании го разбраха.
    Повечето хора вкъщи се депресират, демотивират, почва да им е се тая
    все по-неясно им е че “работят” бутат там човъркат нещо , но все по-мързеливо
    и най-вече НЕ ЕФЕКТИВНО. Затова за мен тия които работят от вкъщи са
    1. НЕ ЕФЕКТИВНИ
    2. НЕ СА ИСТИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ НА КОМПАНИЯТА , защото още утре могат да ги отрежат и никой няма да разбере, защото никой не ги познава и няма нужда от тях
    3. ДЕПРЕСАРИ пред състояние-лудница
    4. С БЕЗКРАЕН РАБОТЕН ДЕН 90% от който е да си бъркат в носа

  6. БГ идилия

    Към: ха
    Те в САЩ и уволняват от сега за веднага, както си гледал по филмите си събират партакешите в едно кашонче и охраната ги придружава до изхода, ако не ги и изхвърля. Това е Европа не може да се случи или поне не без (сериозни понякога) последствия за работодателя (обезщетения и рискове). Не ни ги давай за пример точно тях. В САЩ могат и да ти намалят заплатата наполовина без твое съгласие и предизвестието за напускане на работа не е между 30 и 90 дена, а точно 14 дни макс. Но в САЩ 15% от населението е работило от вкъщи преди Корона кризата (официални данни) , а се очаква след това да са около 30%.
    На мен разходите преди ми бяха 400 лв месечно (200 лв + 200 лв) за бензин и редовно хранене навън, сега нито имам чак такива горивни разходи, нито се храня навън толкова често. Да ни е жив и здрав хоум офиса. *********

  7. ха

    При карта за градски транспорт за година ти излиза по 30 лева на месец, като забравяш за нерви при задръствания, защото ти не си шофьор. От тях 20 лева спестени от сметка за ток, както Homeworker казва. В добавка като сложим отоплението сега през зимата … ами не си е работа да си вкъщи.

    Между другото точно в САЩ четох, че при работа от вкъщи ти намаляват заплатата. Просто защото не си харчиш парите в скъпия център на града, а в доста по-евтините и твърде отдалечени предградия (в които иначе постоянно не можеш да живееш ако работиш в офиса на фирмата – просто защото заради задръстванията няма да стигаш в службата си навреме).

  8. мхм

    Някои американски фирми вече плащат интернета и други бонуси на служителите си за това, че работят от вкъщи, а това че спестяваш от пътни, нерви и време в задръстванията кой го плаща? Пак беге робовладелците реват, че не могат да шибат робите с камшика, ми трябва да ги пуснат да си работят от вкъщи.

  9. Homeworker

    За тази година имам увеличение на сметката за ток с 20лв/месец за това че се работи от вкъщи.
    Сега като пуснат парното и там ще има увеличене

  10. БГ идилия

    Работата от вкъщи няма транспортни разходи, пести много време, пести от разходи за напитки и храна, дава свобода. Поредните БГ глуп**и, които искат да накарат някои работодатели да си сменят мнението за работата от вкъщи. БГ идилия – да си в офиса и ****

Коментар