Как да работим от вкъщи по-ефективно

За да работи ефективно от дома си, човек трябва да намали до минимум разсейването
(снимка: CC0 Public Domain)

Пандемията „Коронавирус” затвори множество заведения, офиси, магазини и фирми от всякакви сектори. И докато някои няма как да продължат работа – например веригите за бързо хранене, а други трябва да продължат да работят в условията на засилени мерки за хигиена – например хлебозаводите, то много отдели и много компании могат да продължат функционирането си чрез дистанционна работа на служителите си.

Освен софтуерните компании, които традиционно имат екстрата „домашен офис”, от вкъщи могат да работят занимаващите се с маркетинг, дизайн, проектиране и др. Ето как да стане най-лесно за тези без опит и практика в „домашния офис” досега:

Създаване на рутина

Отначало работата вкъщи е „търсене”. Така е с всяко нещо, с което човек не е свикнал. Именно затова е важно да си създаде рутина – да си помогне да свикне. Отнема малко време, но изграждането на навика помага за по-съсредоточената работа след това.

Например, човек може да си създаде ритуал, който го настройва за работа – приготвяне на кафе по подобие на кафето в офиса, или записване на важните задачи за деня, или преглеждане на няколко специализирани издания. Така човек се настройва и вкарва ума си в тематиката и динамиката на своята дейност.

Формиране на график

Графикът помага колегите да знаят кой кога е „на линия”, ако същността на работата изисква някакви съвместни дейности. Освен това графикът помага на човек да се самодисциплинира. Ако е нужно, може графикът да се разпише и разпечата и постави на видно място – важното е да се спазва.

Минимум разсейване

За да работи човек ефективно от дома си, трябва да намали до минимум разсейването. Когато сме у дома сме склонни да си мислим за не-работни неща – за нуждата от ремонт на покрива, за пазаруването и др. Дори да не е така, човек много лесно се разсейва – хрумва му нещо, отваря търсачката да потърси информация, скоква в някоя социална мрежа и хоп, един час от работния ден е отлетял.

Ако не може без такива малки отвличания на вниманието, човек е най-добре да си определи времеви „слотове” за „губене на време” – например на всеки два часа интензивна работа може да си „подари” 20 минути безделие във Facebook. Ако трябва, може да си навие и аларма, която да го подсети кога да се върне към работните занимания.

Приятните неща не бива да липсват, но не бива да отнемат от вниманието. Така например, ако човек е склонен да работи на фона на бърборещ телевизор, това е ОК, но ако реши да си пусне любим филм, докато има работа за вършене, най-вероятно работният ден ще бъде пълна катастрофа.

Уговорка със семейството

Това е другият много важен фактор – всеки от семейството да знае, че работите и че не бива да се бърка, ако не е крайно необходимо. Важно е темата да се обсъди и всички да са наясно с детайлите, за да няма обида и сърдене. Нека всички у дома разбират, че работещият човек има нужда да е съсредоточен в дейността си и не бива да бъде смущаван и прекъсван – нито „за малко”, нито за много, нито „само за нещичко” и други подобни.

Ако наистина става дума за нещо важно, то нека близките първо се запитат дали е такова, за което биха се обадили по телефона в „обикновен” работен ден в офиса.

Като се има предвид ситуацията, не би било чудно да се стигне до положението, в което има няколко души, работещи от къщи. Тогава е добре всеки да има своето пространство. Така всеки ще може да провежда спокойно своите гласови разговори, да си взема почивка и да се „почерпва” с разсейване между часовете съсредоточена работа – без това да пречи на останалите.

Ситуацията може да изисква известно реорганизиране на пространството, особено ако се стигне до положението, когато в дома има двама работещи родители и няколко дeца, които учат дистанционно.

Облекло и обувки

Повечето хора си представят, че работата от къщи е работа по пижама, но това не винаги е така. Ако работата предполага срещи с колеги и клиенти, те най-вероятно ще се провеждат чрез телеконференции. При това положение не би било хубаво човек да се яви пред камерата с развлечени дрехи, брадясал, рошав. Затова и в домашния офис човек трябва да се облича прилично и да поддържа външния си вид.

За някои хора обличането на дрехите може да се бъде фактор, който подпомага настройването за работа, съответно съсредоточаването и самодисциплината.

Подценяван фактор са обувките. Много съществено е човек да има удобни обувки и това е нелека задача в дома. По време на работа обичайно сме с обувки, а в дома си се движим с чехли или пантофи, но заседяването пред компютъра у дома е различна ситуация и може а се окаже, че чехлите, с които инак ни е толкова удобно да ходим из дома, всъщност са некомфортни при продължително заседяване.

Затова е важно да обърнем внимание на комфорта на ходилата си. Неудобството за тях може да доведе до болки в краката, в таза и дори в гръбнака – и за това няма да е виновен компютърът, а ще са отговорни обувките.

Комфортно работно място

Работата от дома изисква удобство. Неудобната позиция на тялото и ръцете може да доведе до болки в гърба и врата, дори до тендовагинит – с остри болки в китките. Недобре настроеният дисплей може да доведе до очни спазми.

Възможно е човек да е подценявал комфорта на седенето пред компютъра у дома, просто защото вкъщи прекарваме относително малко време там. Но сега, когато ден след ден ще сме пред компютъра по цял ден, е важно всичко да е удобно.

Мониторът трябва да е калибриран и настроен добре, равнината на бюрото да е на подходяща височина, столът – да е комфортен, дневната светлина да не се отразява от екрана към очите.

Втори интернет

При работата от къщи съществен фактор е наличието на два независими източника на интернет. Обичайно в дома си имаме Wi-Fi мрежа, но какво би станало, ако по някаква причина тя откаже? Нужно е алтернативно, второ трасе.

Разбира се, повечето от нас имат такова: мобилният интернет на телефона. В случай на нужда смартфонът може да стане втори рутер в дома и да излъчва сигнал вместо Wi-Fi мрежата. За целта трябва да сме сигурни, че неговата връзка е достатъчно надеждна и стабилна.

Това не е проблем за обитателите на жилища в големите градове, но за селски къщи и отдалечени вили е фактор, който не бива да се подценява.

Храна

А това е най-приятната част от работата у дома: човек може да яде каквото му се харесва без притеснения: и гозба с много чесън, и миризлива риба, и хрускащ чипс. Важното е всичко да е приготвено навреме, за да не прекъсваме работния процес в името на продължително готвене.

Коментари по темата: „Как да работим от вкъщи по-ефективно”

добавете коментар...

  1. Бабел

    И .на основание на личен опит – много е добре,че всеки може да балансира двигателния си режим.
    Дали ще стоиш прав пред компютера,ако обичаш ниското кръвно, или ще опъваш ластици Тера Банд отвреме навреме,както и китайски ролчета /стъпало под бюрото ,това няма да пречи на никой или да не е в общия тон на работата на екипа в офиса….
    Фитнеса е възможен!
    /нищо,че съм на 64, обичам ‘Stand up and move…”/

  2. Anonymous

    гозба с много чесън,
    миризлива риба,
    хрускащ чипс

  3. Некой

    Определено работата от вкъщи е доста по-ползотворна. Конжентрацията е на доста по-високо ниво, което води до пъти по-голяма производителност. Разбира се, всичко е въпрос на самодисциплина.

  4. Фофу

    И аз като пепи да кажа, поне що се отнася до програмиране и ефективност, все си мисля, че няма разлика дали си от къщи или не. В зависимост от предпочитанията на определеният човек разбира се.

    Има си хора които си им е ритуал, да станат в 6,00, да се избръснат, душ, да си изпият кафето и тогава на работа. Има хора с малки деца на които би им било невъзможно да са в къщи или трябва да се заключват и пр. подобни простотии.

    Но пък има и много такива като мен дето смятат времето до офиса и обратно за пълна загуба. Средно два часа или 10 часа седмично бих могъл да ги уплътня с много по-полезни дейности. Още повече , че е съм бил във фирма където така или иначе мениджъра ми беше на горен етаж и над 90% от комуникациите с него бяха през скайп. Дори и да беше а етажа и да исках да питам нещо просто беше много зает и изхвърчаше и пак чаках да се освободи и да ми звънне на скайпа.

    В друг случай шефа беше между нас, но си водеше разговорите от бюрото и всички и това беше доста неприятно и разсейващо. Средно дан разговорите бяха поне 3 часа и така повече от година и половина.

  5. пепи

    Абе вие нормални ли сте .. с тия съвети. Ако някой иска ще се разсейва и в офиса с ежедневни задачи. Какви обувки, какви обувки , какви пет лева- разбира се че в къщи се работи по пижама и чехли, това е хубавото на този тип работа – че не юркаш в задръстването и не губиш време да се докараш в “офисен” вид. Най – хубавото е че имаш и домашна храна и можеш да подремнеш за половин час. Определено по чехли и пижама хората могат да свършат повече работа отколкото в офиса. За това обаче трябва фирмата за която работят да достатъчно мъдра.

Коментар