Идва ли криза? Банка дава кредит с отрицателна лихва

Някои банки са готови да предоставят пари на кредит с отрицателни лихви, за да минимизират загубите от очакваната финансова криза (илюстрация: CCO Public Domain)

Датската банка Jyske Bank, третата по големина в страната, обяви миналата седмица, че клиентите й вече ще могат да вземат ипотечен кредит за 10 години с фиксиран лихвен процент –0,5%, тоест клиентите ще върнат на банката по-малко от получените пари.

С други думи, ако купихте къща на кредит за 1 милион долара и напълно изплатите ипотеката след 10 години, ще върнете на банката само 995 хиляди долара, пише BusinessInsider. Но трябва да се има предвид, че дори и при отрицателен лихвен процент банките често начисляват такси, свързани с процеса на кредитиране – така клиентите може все пак да платят повече, отколкото са взели назаем.

Офертата на Jyske Bank е поредно предложение за ипотечни кредити с изключително нисък лихвен процент (в случая дори отрицателен), отпускани от банките в Дания за собствениците на жилища.

Nordea Bank, най-големият кредитор в Скандинавия, ще предложи 20-годишна ипотека с лихвен процент от 0%, твърди The Local, а Bloomberg отбелязва, че някои датски кредитори предлагат 30-годишна ипотека при ставка 0,5%.

Може да изглежда нелогично банките да дават кредити при такива ниски лихви, но има обяснение за това. Финансовите пазари сега са в нестабилна, несигурна позиция. Рискови фактори са продължаващата търговска война между САЩ и Китай, Брекзит и забавянето на икономическия растеж в световен мащаб и особено в Европа.

Много инвеститори се страхуват от финансов срив в близко бъдеще. Поради това някои банки са готови да предоставят пари на кредит с отрицателни лихви, като поемат по-малки загуби, отколкото биха рискували да загубят, ако отпуснат заеми с по-високи лихви, които клиентите няма да могат да погасят.

Коментар