Intel готви мощен неттоп Phantom Canyon

Линията NUC компютри ще се подсили с високопроизводителен Phantom Canyon (снимка: Ken Kaplan/Intel)

Intel работи над нов компютър от типа неттоп, който няма да отстъпва по производителност не пълноразмерен геймърски РС. Моделът, известен към момента с името Phantom Canyon, ще стъпи на процесор Tiger Lake, очакван да излезе през 2020 г.

Phantom Canyon се отнася към линията NUC (Next Unit of Computer), която Intel въведе през 2013 г. Освен високопроизводителни геймърски решения, тя включва класически мини РС за дома и офиса. По план, NUC Phantom Canyon трябва да се появи на пазара през първото тримесечие на 2021 г.

Размерите на компютъра позволяват на Intel да помести в него самостоятелна видеокарта. Върховата конфигурация ще включва Nvidia GeForce GTX 1660 Ti или RTX 2060. Не е изключено Intel да предпочете и собствена видеокарта – компанията ще пусне през 2020 г. линията графични карти Xe.

В базовата конфигурация неттопът няма да включва дискретна графика – Intel ще интегрира видеоподсистемата в централния процесор. Става въпрос за графика Intel Gen 12, създадена на основата на архитектура Xe, съобщи WCCFTech.

Чипът Tiger Lake-U с понижена консумация на енергия ще се произвежда по 10-нм процес, както и сегашните Ice Lake процесори, но ще има модифицирана архитектура заедно с пълноценна поддръжка на интерфейс PCI-E 4.0 със скорост 16 GT/s (гигатранзакции в секунда). Tiger Lake-U ще се отличава с TDP показател в рамките на 28 вата, което ще елиминира нуждата от по-сериозна система за охлаждане.

NUC Phantom Canyon ще предложи пълноценен набор от характеристики, присъщи на днешните геймърски компютри и работни станции. Неттопът ще поддържа оперативна памет DDR4-2666 с обем до 64GB във вид на два модула SODIMM всеки по 32GB. Дисковата подсистема ще се състои от два SSD с интерфейс M.2 (Gen 4), с възможност за обединение в масиви RAID 0 и RAID 1.

По подразбиране, NUC компютърът ще се продава без оперативна памет и дискове – тези компоненти ще се купуват допълнително. Разбира се, Intel ще предложи и напълно готови за работа конфигурации.

Phantom Canyon ще предложи най-малко два пълноразмерни порта USB 3.1 Gen 2 и един USB-C, обединен с Thunderbolt 3. Предвиждат се и три видеоизхода – един HDMI 2.1 и два miniDisplay Port 1.4, наред с Ethernet със скорост 1 и 2,5 Gbps, безжични интерфейси Bluetooth 5.0 и Wi-Fi 6, както и настройваема RGB подсветка.

Коментар