Китай е готов със собствена криптовалута

Китайското правителство би искало да има система за цифрова валута, която може да контролира (снимка: CCO Public Domain)

Въпреки че Китай не одобрява разпространението на криптовалутите, страната е готова да предложи своя версия на виртуални пари. Народната банка на Китай заяви, че нейната цифрова валута може да се счита за завършена след пет години работа по проекта.

Не бива обаче да очакваме, че Китай по някакъв начин имитира съществуващите криптовалути, отбелязва Engadget. Според Му Чанчун, заместник-началник на отдела по плащанията, китайската цифрова валута ще използва по-сложна структура.

Системата ще се основава на разделение на две нива: Народната банка ще контролира процесите отгоре, а търговските банки – на по-ниско ниво. Според авторите на проекта, по този начин ще се обслужват по-ефективно огромната китайска икономика и населението.

Освен това новата валута няма да разчита напълно на блокчейн технологиите, които формират основата на популярните към момента криптовалути. По думите на Му Чанчун, блокчейнът не е в състояние да осигури достатъчно висока пропускателна способност, необходима за въвеждане на цифровата валута в търговията на дребно.

От години Китай се опитва да засили независимостта на страната от чуждестранните технологии и въвеждането на собствена криптовалута е нова логична стъпка в икономиката. Но въпреки изявленията за готовност с цифровата валута, все още не се съобщава кога точно тя ще бъде внедрена.

Китай обаче има мотивация да въведе такъв паричен формат възможно най-скоро. Властите са недоволни, че спекулантите обменят обикновени пари за виртуална криптовалута в значителни мащаби.

Новият подход към цифровата валута цели да повиши стабилността в тази сфера. Китайското правителство би искало да има система, която може да контролира.

Коментар