Знакова Linux медия затваря врати

Linux общността сякаш се загуби и прие безплатния софтуер за даденост, казва основателят на Linux Journal (илюстрация: CCO Public Domain)

Linux Journal, най-старото списание за ядрото и диструбициите на Linux, обяви, че закрива проекта. Редакторът на изданието Кайл Ранкин се сбогува с читателите в писмо, публикувано на уебсайта на списанието, и заяви, че Linux Journal е „затворил вратите си завинаги” на 7 август 2019 г.

„Всички служители бяха уволнени, а компанията не разполагаше с оперативните средства, за да продължи да работи. Уебсайтът ще продължи да работи през следващите няколко седмици, вероятно и по-дълго, за архивни цели”, пише Ранкин.

Linux Journal е месечно технологично списание, което обхваща теми, свързани с Linux и безплатния софтуер. Първият брой на списанието беше издаден през 1994 г. от Фил Хюз и Боб Янг, съоснователи на Red Hat. През 2011 г. списанието изостави хартиената версия.

Ранкин припомня, че през 2017 г. той вече публикува прощално писмо за закриване на списанието. Въпреки това, малко по-късно изданието получи финансиране, което му помогна да оживее, от базираната в Лондон компания Trust Media, оператор на VPN услуга.

„Започнахме да работим и всичко изглеждаше много обещаващо”, отбелязва Ранкин. Към положителните промени той отнася разширяването на секцията Deep Dive, която публикува задълбочени технологични статии.

Според него, всичко изглеждало така, сякаш скоро Linux Journal може да си осигури независимо съществуване. Възстановяването на проекта обаче не беше достатъчно бързо и финансовата подкрепа пресъхна, преди това да се случи, констатира Ранкин.

Обяснявайки причините за спиране на списанието, Ранкин цитира предишното си прощално писмо, написано през 2017 г. Там той отбеляза, че „Linux общността сякаш се е загубила” и че „е приела Linux и безплатния софтуер за даденост”.

Но „въпреки че Linux и безплатният софтуер спечелиха битката срещу технологичните гиганти преди десет години, с течение на времето нови [гиганти] заеха техните места и ние ги оставихме да спечелят”, коментира Ранкин.

Коментари по темата: „Знакова Linux медия затваря врати”

добавете коментар...

  1. :(

    Там има страхотни статии.

Коментар