България се срути в класациите за интернет

Славата на България като страна с най-добър интернет важеше до 2014 г., смятат експерти
(снимка: CC0 Public Domain)

В последните шест години българският сектор на телекомуникациите е изгубил конкурентните си предимства и това ощетява както развитието на икономиката ни, така и обикновения потребител, стана ясно от конференция, организирана от Европейската асоциация за конкурентни телекомуникации ecta.

„Въпреки че традиционно се гордеем, че сме сред страните с най-добър интернет в света, за съжаление това важеше до 2014 г. След окрупняването на пазара и поглъщането на малките и средни доставчици от мобилните оператори, конкуренцията значително намаля. А резултатът е, че към момента страната ни заема вече незавидното 50-то място в световната класация на Ookla за средна скорост на интернет”, коментира Невен Дилков, зам.-председателят на Управителния съвет на ecta.

България е на последните места и в Европа. Според индекса на Европейската комисия за навлизане на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI), през 2018 година ние сме на 3-то място отзад напред, а през 2020 заставаме твърдо на последно място, заяви Дилков.

От сравнението на цените и  покупателната способност става ясно, че България e сред страните с малко по-евтин фиксиран интернет в сравнение със средното ниво за ЕС. Цените на мобилната услуга у нас са на европейски нива. Още по-интересно е, че в отчета на ITU за 2018 г. България и Черна гора са единствените две от развитите държави в света, където цената на мобилния интернет е повече от 2% от БВП на глава от населението.

Участниците в конференцията призоваха при предстоящите промени в законодателството да бъде взета гледната точка не само на трите мобилни оператора (с общ пазарен дял при фиксирания интернет над 70%), а и на потребителите и на малкия и средния бизнес. Тази теза застъпиха Богомил Николов от „Активни потребители” и Петър Ризов, председател на Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО).

Анализите на телеком пазара показват, че през последните години забележителен ръст се отчита при пакетните услуги. Най-предпочитани са тези с включена мобилна услуга и те формират 90,7% от общия брой абонати, използващи пакети. Към момента мобилните оператори са единствените, които могат да предложат на клиентите си такъв пакет.

Едновременно с това официалните отчети на мобилните оператори показват, че при някои от тях средният приход на абонат за последните 3 години се е покачил с 22,8%, a броят на абонатите – с повече от 6%. И всичко това е на фона на устойчиво годишно понижаване на общите приходи на телеком пазара в България.

На база на споделения международен опит, премахването на пречките пред ефективната конкуренция е единственото решение за устойчиво развитие на целия сектор. Като съществена пречка беше определена липсата на възможност за работа на виртуални мобилни оператори (MVNO) в България.

Конкуренцията у нас в сегмента на мобилния интернет коренно се различава от тази в сегмента на фиксирания достъп. При над 600 активни доставчика на фиксиран интернет в България, има само 3 мобилни оператора със значимо пазарно присъствие.

„Ако всички доставчици на телеком услуги получат възможност за предоставяне на мобилни услуги, то състоянието на конкуренцията драматично би се променило. Това ще даде не само необходимия тласък в инвестициите, но и ще позволи на повече играчи на пазара да инвестират в нови услуги и по-добро обслужване на клиентите”, добави Люк Хиндрикс, изпълнителен директор на ecta.

В България от години се правят опити за създаването на виртуални мобилни оператори. Съществуващите мобилни оператори обаче, по една или друга причина, не са съгласни да споделят мобилна мрежа с други участници, коментираха участници в дискусията. Поне две фирми са водили максимално настойчиви преговори, включително с медиация от страна на КРС, но те са завършили с провал.

Темата за конкуренцията у нас беше разгледана и в контекста на предстоящото хармонизиране на българското законодателство с новия Eвропейски кодекс за електронни съобщения. Затова алтернативните телеком доставчици призоваха да се стъпи на европейския опит. Честа практика на Запад е еквивалентът на Комисията на регулиране на съобщенията да налага на мобилните оператори (понякога още в тръжната процедура за предоставяне на честотен ресурс) осигуряване на достъп до мобилната им мрежа и на други компании при прозрачни, недискриминационни и справедливи условия.

„Споделянето на мрежови ресурси и радиочестотен спектър дава възможност на по-малките телеком оператори да навлязат на пазара на мобилни услуги без съществени разходи. От друга страна, това осигурява допълнителни приходи за мобилните оператори от споделянето на мрежата им. Не на последно място, развитието на виртуални мобилни оператори допринася за ефективно използване на вече съществуваща инфраструктура. То е в интерес и на потребителите, защото им дава възможност за по-голям избор на доставчик и услуги”, допълни Невен Дилков.

Споделянето на мрежови ресурси е предвидено в Европейския Кодекс за електронни съобщения, който предстои да се синхронизира в България.

„Вярвам, че с промените в закона ще намерим начин да решим проблема със силно деформираната конкурентна среда у нас. Последните месеци се наблюдава много тревожен факт – поетапно увеличение на цените при услугите на мобилните оператори и то с притеснително еднакви темпове. Това е резултатът от бруталното монополизиране на пазара от мобилните оператори”, коментира Валери Симеонов, зам.-председател на Народното събрание.

Различни български компании вече са внесли в КРС и Министерски съвет предложения за създаване на необходимата регулаторна среда за стартиране на виртуални мобилни оператори у нас.

Коментари по темата: „България се срути в класациите за интернет”

добавете коментар...

  1. Свой

    Вярно, какви са тези смешки? Бил ни зле като скорост. В малки градчета и села със сгурност е зле, но в по-големите е доста бърз на места го вдигнаха от скоро до 10Gb. Да им имам бавният интернет.

  2. :o)

    Няма лошо да излезем от класациите на Интернет 🙂
    Ние си знаем КАК Е 😉
    Аз съм бил в много “бели” държави. Нещата за които ние ползваме интернет там са невъзможни, а мобилните връзки са смехотворни.
    Не случайно в супер развитата държава САЩ още пращат SMS-и 🙂
    I will text you 😀

  3. Фофу

    Василв може да кротнеш малко. Отдавна влязоха разните евро директиви и нещата се уталожиха. Минаха времената когато деряха за повече изговорени или интернет минути.

    Явно никога не си бил зад граница. Като качество, честота на повреди и време за рекция сме си доста добре. Виж и други хора го казват.

  4. Василв

    У нас има картел на мобилните оператори и закрилата им от КРС! Най-скъпите мобилни услуги в ЕС! Постоянен тормоз на абонатите с таксуване на непоискани услуги! Скъпи разговори, скъп интернет, некачествени услуги, лошо обслужване! ***************

  5. Anonymous

    75% от българите смятат интернета за опасен – няма какво да се открадне обаче
    има голяма опасност да те подведе памела андерСЪН да си дадеш даните .

  6. Anonymous

    Европейския Кодекс за електронни съобщения, който предстои да се синхронизира в България.

  7. Anonymous

    за 2018 г. България и Черна гора са единствените две от развитите държави в света, където
    цената на мобилния интернет е повече от 2% от БВП на глава от населението.

  8. Anonymous

    През интеренет се създават протести, за това бавен за да се прехване/анализира трафика.

  9. БГ Мутра

    Аз съм горда българска мутра в мутренска далавераджийкка държава известна като Булгаристан в който има интернет другото нема значение.

    Какво ви мъчи интернета да не би за нещо сериозно нещо да го ползвате?

    Живеем държава която се крепи изцяло на бизнес мутри и монополи.

    Чалага, анцузи, мерцедеси, това е основата на културата у нас.

  10. Емил

    България и Черна гора развити страни????

  11. Клик

    Живея в Англия и тук масовия нет е ултрафаст или до 66Mbps м/у 22 до 45£ фиксирания ,мобилния е голяма трагедия .а вие ми говорите че нета България бил видиш ли ти на послесно юясто в някаква си класация която е средно статистична. И за това статистиката е такава не свеки абонат има план за 100 или повече Mbps

  12. патриот

    Cправка от турция. Преди 10-15 г интернет връзката беше до 8 мегабита за нормална цена. Сега пак същата скорост но с десетки пъти повече скъп. А за 100 мегабита е само за малобройните богати но и те се оплакват често за връзката. Служителите на телеком операторите се хвалят че имали вазможност за няколко стотин мегабита но бил достъпен само за фирми. Преди години няколко пъти се опитах да се абонирам, казаха че връзката ще се създаде за седмица, минаха месец но връзка оща го нямаше, изтеглих си поръчката и минах на мобилния. Преди се оплакваха че нямал структура, а сега се оплакват че нямал портове. Умишлено принуждават потребителите за мобилния.

    И в мобилния интернет е пак същия. Преди 10г. 3G вършеше работа и пакетите бяха удобни. А сега 4.5G приблизително същата скорост можеби през сутринта малко по бърз но доста по скъп. Опитват се да мамят с най различни пакети които никак не удовлетворяват с лимита и доста солената цена.

  13. Българин

    Само ще ви кажа – преди 10 години бях на местен провайдер в малък град. Свалях филми за 5 минути (стандартен размер около 700МБ). Сега минах на Б..С..Ком (купиха ми стария доставчик). Плащам повече и свалям един такъв филм около 25 минути.
    Уж се развиват технологиите, а всъщност плащам повече за по-малко.

  14. До ммх

    Да, прав си, има го и този “малък” детайл.

    Но, въпреки това, над 40% от населението в България (т.е. големите градове) има достъп до много бърз домашен интернет.

    Иди в Лондон или Ню Йорк и си вземи 100Mbit интернет, без да те дрънкат 100-200 £/$ и дори повече на месец …

  15. ммх

    Стига глупости как така чужденците ахвали. Това може да го каже само един софийски дрисльо с 10лв в джоба. На територията отвъд околовръстното на столицата има една територия наречена България. Там с малки изключени и останалите 3 по големи града единственият достъп е през големите телекоми или микро доставчици тип любителски ISP. Аман от Бай Ганьовци които си мислят че вселената се намира между ушите.

  16. Поне Интернет имаме...

    От много години вкъщи плащам 20 лв за 100 Мbit/s скорост upload (10 евро). Братовчедка ми живее в Бавария/Германия и плаща 20 евро (40 лв) за скорост 16 Мbit/s upload. Аз не съм имал проблеми с интернета вкъщи от години, тя редовно се оплаква. Поне Интернет имаме… но нищо друго нямаме в Абсурдистан

  17. мхм

    Пълни глупости, всеки чужденец като дойде тук и като види каква е връзката и припада, не е виждал такова нещо. Аз не познавам хора с под 100мегабита връзка домашен нет, не са малко и хората с 1 гигабит, 300мегабита и тн.

  18. Saevar

    50-то място ок, ама ако сте ходили в Англия, Франция или Испания… ще знаете че там нета е плачевен ама от всякъде… аз съм у дома с 1Gb връзка и сериозно усещам разликата като отида в горе споменаните страни от мен, единствено в БГ не ме дразни нета!

Коментар