Гърция първа в ЕС въвежда шестдневна работна седмица

Традиционната 40-часова работна седмица може да бъде удължена до 48 часа за някои фирми в Гърция (снимка: CC0 Public Domain)

Южната ни съседка Гърция противоречиво въведе шестдневна работна седмица за някои фирми в опит да повиши производителността и заетостта. Регламентът, който влезе в сила на 1 юли, се противопоставя на глобалната тенденция компаниите да експериментират с по-кратка работна седмица.

Съгласно новото законодателство, което беше прието като част от по-широк набор от трудови закони миналата година, служителите на частния бизнес, които предоставят денонощни услуги, ще имат възможност да работят допълнителни два часа на ден или допълнителна осемчасова смяна, съобщи CNBC.

Промяната означава, че традиционната 40-часова работна седмица може да бъде удължена до 48 часа на седмица за някои фирми. В инициативата за шестдневна работна седмица не са включени работещите в ресторантьорството и туризма.

Про-бизнес правителството на премиера Кириакос Мицотакис заяви, че мярката е едновременно „благоприятна за работниците” и „дълбоко ориентирана към растеж”. Тя цели да подпомогне служителите, които не са достатъчно компенсирани за извънреден труд, и да реши проблема с недекларирания труд.

Профсъюзите и политическите наблюдатели остро разкритикуваха този ход. Йоргос Кацамбекис, преподавател по европейска и международна политика в британския университет Лафбъроу, описа промените в трудовото законодателство като „голяма стъпка назад” за работна сила, която вече се труди най-дълго в Европейския съюз.

Работниците в Гърция работят повече от тези в САЩ, Япония и други в 27-членния ЕС, сочат данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Установено е, че гръцките служители са работили средно по 1886 часа през 2022 г., повече от средното за САЩ от 1811 часа и средното за ЕС от 1571 часа.

„Гърците вече работят най-дълго на седмица в Европа. Сега те може да бъдат принудени да работят шести ден след това решение на гръцкото правителство”, заяви Джон О’Бренан, професор по право на ЕС от университета Мейнут, Ирландия, в платформата X. „Това е нелепо, на фона на преминаването към четиридневни седмици в повечето цивилизовани страни”, добави той.

Доклад, публикуван от мозъчния тръст Autonomy по-рано тази година, установи, че повечето компании, участващи в най-големия експеримент в света за четиридневна работна седмица, са въвели промяната за постоянно.

Всички ръководители на проекти и изпълнителни директори на компаниите, участващи в експеримента, казват, че четиридневната работна седмица е имала положително въздействие върху тяхната организация, като повече от половината описват въздействието като „много положително”.

Докладът установява обаче, че персоналът – във фирми, където допълнителният почивен ден е слабо гарантиран или предоставен при условие за постигане на определени цели – има известни притеснения.

Коментари по темата: „Гърция първа в ЕС въвежда шестдневна работна седмица”

добавете коментар...

  1. Fishcake

    Резултат от това, че не обявиха банкрут преди 10 години за да спасят немските банки. Продадоха си всички доходоносни активи – и дългът им е още по-висок заради лихвите.

Коментар