Защо Майкрософт избра Гърция вместо България*

Днес е трудно да сглобим убедителен разказ за България, който да интригува компании от тази лига,  казва Саша Безуханова по повод решението на Майкрософт да инвестира в Гърция
(снимка: Саша Безуханова / Facebook)

Каква е връзката между приетата вчера критична резолюция на Европейския Парламент за България и неслучилата се инвестиция на Майкрософт в страната ни? Темата коментира един от най-успешните мениджъри в ИТ индустрията – Саша Безуханова, която оглавяваше Hewlett-Packard България, а впоследствие ръководи бизнеса на корпорацията в Публичния сектор за Централна и Източна Европа. Публикуваме без редакция коментара на Саша Безуханова във Facebook:

„На 5-ти октомври Майкрософт обяви, че ще инвестира близо 1 милиард в Гърция за изграждане на център за данни и инфраструктура за облачни услуги и това събуди голяма дискусия у нас защо България не е избраната държава.

Всъщност хипотеза за инвестиция в България не е съществувала и това е съществения въпрос, който е нужно да коментираме.

Този тип решения на компании от мащаба на Майкрософт не са спонтанни. Те са стратегически – плод на задълбочен анализ на редица социално-икономически и политически фактори, които дават дългосрочна перспектива за качествена работа на корпорацията в рамките на  глобалния им процес на производство. Наред с цената на операцията, наличието на квалифицирани специалисти и капацитета на университетите да подготвят такива, ключови критерии са  политическата стабилност, предсказуемостта на бизнес средата и върховенството на закона.

Днес е трудно да сглобим убедителен разказ за България, който да интригува компании от тази лига, а и ръководството на държавата не дава сигнал, че разбира връзката между публична оценка като резолюцията на ЕП и изключването на държавата ни от плановете на компании като Майкрософт за стратегически инвестиции.

И ако резолюцията се гласува сега, то тя е резултат от натрупани във времето множество обстоятелства и системни дефекти в оперирането на държавата ни, които се следят и познават от световната бизнес общност.

Назоваването на резолюцията като акт, обслужващ интерес на политически опоненти, без калкулиране на ефекта върху инвестиционните перспективи в България, без ясен публичен сигнал за спешни корективи мерки, показва дълбоко неразбиране на факта, че значим фактор в голямата политика са именно корпорациите, които не просто откриват работни места – те легитимират държави. Присъствието им е двигател на бизнес и развоен процес по световни стандарти и модел за развитие на местния бизнес. Знакови компании водят след себе си други от техния калибър, създават клъстери за развитие на иновативни локални предприятия, задвижват просперитет.

Привличането им е плод на умна стратегическа проактивна многопланова дипломатическа работа на държавите. Преди години на мен и екипа ми ни отне две години да „продадем” България в HP – инвестиция, която задвижи значим инвестиционен процес в ИКТ индустрията ни с много добри пост ефекти за държавата ни.

Разликата с днес е, че тогава правителството имаше интерес и виталност да участва качествено в този процес.

То е много по-различно от конюнктурна подкрепа на бизнесите на клиентелата, политиката на раздаване на пари на калпак за оцеляване и отсъстващ диалог с водещите в световния бизнес. Такава икономическа политика прави значимите инвестиции невъзможни.

Липсата на стратегия и системна работа за развитие на дигиталната и дигитално базираната икономика в страната ни с ясни приоритети за това как подкрепяме местните ни компании да станат международни корпорации с експортен потенциал и какъв тип чужди инвеститори каним да развиват своя дейност в държавата ни от гледна точка на дългосрочния ни икономически интерес е билет за бедност и пропиляване на огромния капитал и талант, който имаме в сектора.

Големият публичен шамар, който приетата от ЕП резолюция с оценка на България като страна с проблематична среда за прилагане на върховенството на закона и липса на базови свободи, наред с репутационните ефекти, задълбочава рисковете пред икономическото развитие на държавата ни в свят на все по-свързана икономика, в която качественият бизнес на бъдещето, български или чуждестранен, избира къде да развива дейността си.

Много ми се иска не само инвестиционния избор на България от Майкрософт да е възможна хипотеза, а също българските предприемачи с продукти с качество за световен пазар да имат условия да растат и развиват от България световен бизнес. То се случва с управление, което прави резолюции като вчерашната невъзможни”.

* Заглавието е на редакцията

Коментари по темата: „Защо Майкрософт избра Гърция вместо България*”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Те от тая “инвестиция” като гледам ще спечелят 5-6 пъдаря дето ще ги наемат да пазят сървърите и евентуално местното ЕРП някоя стотинка за тока, ако не сложат панели което ме съмнява. тетката сериозно се е объркала, че от този тип “инвеститори” има някаква файда, или пък по инерция все караме с овчия възторг пред тия дето влагат милиард и търсят да ти дръпнат 10 обратно

  2. Anonymous

    Първа точка в догвора с нато е че нато и фирмите и не плащат данъци ддс и акцизи.Гейтс ако плащаше нямаше да е най-богат.

  3. Anonymous

    Никъде обаче не се споменава, че за отварянето на дейта център в дадена държава огромна роля играе локацията и. Ако си направите труда да потърсите къде са локирани съществуващите дейта центрове на Амазон и МС ще забележите, че почти всички са локирани на точки в близост до някой от океаните. От една страна така е по-близо до подводното трасе, а от друга има достатъчно вода за да има адекватно охлаждане. Така погледнато България далеч не е толкова подходяща за отварянето на дейта център от такъв калибър и за да съм честен ЕП и резолюциите, както и политическата картина по никакъв начин не могат да променят координатите на държавата. Съгласен съм, че най-вероятно наистина не е имало хипотеза за подобна инвестиция у нас, но това далеч не се обуславя от причините изброени от коментара в статията.

  4. фа

    Странно, ако някой е работил или правил бизнес с грък, ще ме разбере

  5. Tt

    Това е инвестиция на Пентагона, без илюзии Гърция замества Турция в района. Пентагона и Macrosoft са една компания колкото и да не вярваме

  6. Anonymous

    Парите ще ходят в M$/US и в компаниите които хостват там, а за гръка ще остане топлината, и някой друг долар под формата на данък за да си плати узото. Това не е като в туризма, да дойде германец, да се охарчи в таверната и да го одерат двойно. За какво толкова я политизирате тази тема, келепир йок в тая работа.

  7. Anonymous

    Гърция е държава пред фалит, с огромен дълг, с разпродадена инфраструктура,с риск да бъде въвлечена в сериозен военен конфликт и известна с това че там през лятото след обяд не се работи.
    M$ просто ще разгърнат един дейтацентър който ще топли средиземно море, ще се оперира откъдето и да е по света и ще се пази от US базите в Крит. Дори съм склонен да мисля че Гърция няма право на отказ. Може да струва един милиард но какво от това за самия грък? Почти нищо, освен някакъв обслужващ персонал за тока, охлаждането и пр. нает на минимална.
    Нямаше да е лошо да е в БГ, но не е и нещо за което да съжаляваме.

  8. Реалист

    Когато болшинството от хората се интересуват повече от фолк певици,отколкото от иновации и гласуват за ******* така ще бъде.

  9. Anonymous

    най-успешните мениджъри в ИТ индустрията – Саша Безуханова

  10. Anonymous

    и пропиляване на огромния капитал и талант, който имаме в сектора.

Коментар