Американски телеком обещава 10Gbps кабелен интернет

Потребителите в САЩ скоро ще получат 10-гигабитов интернет по коаксиален кабел
(снимка: CC0 Public Domain)

Американският телеком Comcast планира да пусне 10Gbps интернет до домовете на клиентите по коаксиален кабел, а не по оптика. В условията на пандемия, когато все повече хора работят от домовете си, подобна възможност е добре дошла.

Comcast вече постигна скорост от 1,25Gbps на качване и изтегляне в реална мрежа, използвайки виртуализация на мрежовите функции (Network Function Virtualization – NFV) в комбинация с DOCSIS (Data Over Cable Service Interface Specification). С тази авангардна технология за кабелен интернет могат да се очакват скорости до 10Gbps за даунлоуд и до 6Gbps за ъплоуд по хибридна коаксиална мрежа (HFC).

В първия си тест в реалния свят, в дом в Джаксънвил, Флорида, техниците на Comcast постигнаха „Gigabit плюс” скорост, използвайки архитектурата за разпределен достъп (Distributed Access Architecture, DAA) на компанията. Това е изчислителен модел, базиран на „ръба” (edge-based) на мрежата.

Архитектурата DAA включва набор от мрежови технологии, задвижвани от софтуер, включително цифрова оптика, цифрови възли „Remote PHY” и облачна виртуализирана платформа за терминиране на кабелен модем (vCMTS). Резултатът e скорост на качване от 1,25Gbps и на изтегляне от 1,2Gbps.

„Голямата сила на нашата мрежова технология е, че ще можем да мащабираме тези скорости от следващо поколение до десетки милиони домове, без да копаем в дворовете или да стартираме масивни строителни проекти. Тази технология осигурява път за посрещане на нуждите на бъдещето и превръщането на мултигигабитовите симетрични скорости в реалност за всички, а не само за няколко избрани”, коментира пред ZDNet президентът по технологии и продукти на Comcast Cable – Тони Вернер.

Според проучване на Telecom Advisory Services, 10Gbps интернет ще генерира най-малко 330 милиарда долара икономически ползи и ще създаде повече от 676 хиляди нови работни места през следващите седем години. Това ще стане не само чрез осигуряване на 8K видео стрийминг за всички в дома, но и чрез активиране на 5G точки за достъп, приложения за виртуална реалност и телемедицина.

Не само хардуерът прави възможен 10-гигабитовия интернет. Comcast е основен разработчик и потребител на отворен код. „Изпитанията станаха възможни не чрез една технологична иновация, а по-скоро с поредица взаимосвързани технологии, които Comcast продължава да тества и внедрява в своята мрежа, всички задвижвани от DAA екосистемата. Те включват нашия все по-виртуализиран, базиран на облака мрежов модел”, казва Тони Вернер.

Comcast не е сама в начинанието си. Компанията работи по 10G проекта заедно с NCTA, CableLabs и SCTE, както и с други телекомуникационни и кабелни оператори от цял ​​свят. В допълнение, Comcast си сътрудничи тясно с Charter Communications в работата по технологичните стандарти и архитектури.

Коментари по темата: „Американски телеком обещава 10Gbps кабелен интернет”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    САЩ отпускат 600 милиона долара за проучване на военния потенциал на 5G комуникациите

Коментар