Електрониката ще поскъпва от ръста в цените на паметта

Търсенето на памет за електрониката расте, а заедно с това и цените
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалните приходи от продажби на компютърна памет DRAM и NAND ще се увеличат тази година съответно със 75% и 77%, прогнозира анализаторската компания TrendForce. Този растеж ще бъде движен от няколко фактора, включително повишено търсене на високопроизводителната HBM памет, и ще се отрази и на цените на електрониката.

Очаква се продажбите на памети да продължат да растат и през 2025 година. Пазарът на DRAM ще се увеличи с 51%, а при NAND паметите ръстът ще бъде 29%, достигайки рекордни нива. Като движещи фактори се очертават увеличените капиталови разходи и търсенето на първични суровини по веригата за доставки, вкл. силициеви пластини и химикали. Всичко това ще увеличи ценовия натиск върху купувачите на памети.

Като взима предвид 53% увеличение на средните цени на DRAM през 2024 г., TrendForce изчислява, че приходите от продажби на такива памети ще достигнат 90,7 милиарда долара, което е ръст от 75% спрямо предходната година. През 2025 г. средната цена на DRAM ще се покачи с още 35%, а приходите ще достигнат 136,5 милиарда долара, или с 51% повече в сравнение с 2024 г.

Съгласно прогнозата, HBM паметите ще заемат 5% от общите доставки на DRAM и 20% от приходите през 2024 г. В допълнение, популярността на типове памет като DDR5 и LPDDR5/5X също ще доведе до покачване на средната им цена. Очаква се до 2025 г. делът на DDR5 на пазара на сървърна памет да достигне 60-65%, а LPDDR5/5X да заема 60% от пазара на мобилни устройства.

В сегмента на флаш паметта NAND растежът ще бъде стимулиран от въвеждането на 3D QLC технология, която позволява повече данни да се съхраняват на един чип. Очаква се QLC да заеме 20% от общите доставки на NAND през 2024 г., като делът ѝ ще се увеличи през 2025 г. Въвеждането на QLC памети в смартфоните и сървърите ще бъде ключов фактор за растежа в сегмента.

Повишеното търсене на памети ще се отрази както на пазара, така и на потребителите. Рекордните приходи ще позволят на производителите на памети да увеличат инвестициите в научноизследователска и развойна дейност и да разширят производството. Предвижда се капиталовите разходи в DRAM и NAND индустрията да нараснат съответно с 25% и 10% през 2025 г.

Нарастващите цени на паметта неизбежно ще доведат до по-високи цени на електрониката за крайните потребители, отбелязва TrendForce. В същото време за производителите на електроника ще бъде трудно да прехвърлят увеличените разходи изцяло на купувачите, което може да доведе до понижаване на печалбите и евентуално до намаляване на търсенето.

Коментар