Професор охлади ентусиазма около AI: не чакайте скоро възвръщаемост

Въпреки големите пробиви в изкуствения интелект, въздействието на технологията няма да се види в близките години (снимка: CC0 Public Domain)

Бумът на изкуствения интелект започна съвсем наскоро, но много експерти вече се съмняват колко полезна ще бъде технологията в сегашния ѝ вид. Американски учен твърди, че през следващите десет години инвестициите в различни технологии за изкуствен интелект ще се изплатят само в един от четири случая на използване.

От икономическа гледна точка не повече от една четвърт от всички приложни задачи, автоматизирани от AI, ще оправдаят инвестицията в тях през следващите десет години, заяви професорът от Масачузетския технологичен институт Дарон Ацемоглу в подкаст на Goldman Sachs. Въпреки големите пробиви в AI, въздействието на технологията няма да се види в близките години.

„Сегашната архитектура на големите езикови модели се оказа по-впечатляваща, отколкото много хора биха предвидили, но мисля, че все пак е необходим голям скок на вярата, за да кажем, че само с тази архитектура на предсказване на следващата дума ние ще получим нещо, което е толкова умно, колкото ХАЛ в “2001: Космическа одисея”, каза Ацемоглу, визирайки компютърния интелект в научно-фантастичния филм на Стенли Кубрик.

По неговите думи, в обозримо бъдеще „ще има много сериозни ограничения за това къде ще ни отведе настоящата архитектура на големия езиков модел (LLM)”.

В същото време, според професора, скоростта на усъвършенстване на системите с изкуствен интелект няма да се определя единствено от темпа на увеличаване на изчислителната мощност чрез инсталиране на повече GPU ускорители в центровете за данни. Ще са необходими данни с по-високо качество, а не капацитет, и не е ясно откъде ще дойдат тези данни, добави той.

Въз основа на аргументите на проф. Ацемоглу, експертите на Goldman Sachs прогнозират, че AI ще засегне само 5% от цялата икономическа активност в Съединените щати през следващите десет години. Производителността на труда в крайна сметка ще се увеличи само с 0,5%, а растежът на БВП, стимулиран от AI, няма да надвишава 0,9%.

Такъв икономически ефект трудно може да се нарече убедителен. Прогнозата със сигурност ще накара инвеститорите да се замислят за по-рационално изразходване на средствата за развитие на технологиите за изкуствен интелект.

Очаква се компании като Nvidia, Microsoft, Alphabet, Meta, Amazon и Super Microcomputer да похарчат 1 трилион долара за AI през следващите няколко години. Но за да получат възвръщаемост от инвестициите си, AI ще трябва да решава сложни проблеми, коментира Джим Ковело, ръководител на отдела за глобални проучвания на капитала на Goldman Sachs.

„От няколко години сме в това [бума на изкуствения интелект] и няма нито едно нещо, за което [AI] да се използва, което да е рентабилно в този момент”, посочи Ковело.

„Мисля, че има невероятно неразбиране на това, което технологията може да направи днес. Проблемите, които [AI] може да реши, не са големи проблеми. В това няма никаква когнитивна логика”, заключава анализаторът, имайки предвид огромния шум около AI и колосалните инвестиции в технологията.

Коментар