Как една нация си пожела YouTube звезда за президент

64-годишният Рафи Тулфо с 28 милиона последователи в YouTube е най-желаният човек за президент на Филипините (фото: екранна снимка от канала Raffy Tulfo in Action)

Филипинците поискаха най-голямата им звезда в YouTube да стане следващият им президент. Рафи Тулфо, който има 28 милиона абонати в своя видеоканал, е възприеман като справедлив и всеотдаен човек, готов да помогне на всекиго.

Родителите на младо момиче във филипинската провинция Кавите, което е починало, защото линейката не е дошла навреме, работничка, хванала съпруга си да ѝ изневерява вкъщи, група рибари, които не са си получили заплатите – това са някои от хилядите филипинци, които са се обърнали за помощ към Рафи Тулфо. Те разчитат на своя сънародник, а не на полицията или съдилищата, за уреждане на дребни спорове и тежки престъпления.

Сега филипинците настояват Тулфо, най-голямата филипинска звезда в социалните медии, да се кандидатира за президент. 64-годишният мъж е водещ на най-популярния канал за „обществени въпроси“ в страната, озаглавен „Wanted sa Radyo“ („Търси се по радиото“). Много от случаите се предават и в неговия канал в YouTube „Рафи Тулфо в действие“. Там той има над 28 милиона абонати и е най-голямата YouTube звезда в страната.

С 20-годишна кариера в радиото и телевизията, Тулфо определено е популярна фигура. Пълчищата фенове го тласнаха към политическа кариера, като му помогнаха да спечели място в Сената и го поставиха начело в проучването на потенциалните кандидати за президент за следващите избори.

„Освен че е част от медиите толкова дълго, което вече го прави влиятелна личност, неговите последователи в YouTube определено имат роля в развитието на политическата му кариера“, обяснява юристът Рани Рандолф Либаян. „Има повече от 28 милиона души, които го боготворят…“

Човек, който помага

Наричан „идол“ от феновете си, Тулфо многократно е казвал, че няма мерак да се кандидатира за президент през 2028 г. Той твърди, че процесът „просто ще ми причини главоболие“. Но феновете му не са се отказали. Те все още се надяват той да промени решението си.

„Бих гласувала за Тулфо на мига“, каза Клаудин Майер, изпълнителен директор на застрахователна фирма, която участва в неговото шоу. След като племенницата ѝ починала при злополука, Тулфо предоставил парична помощ за погребението, казва жената. „Имаме нужда от такъв човек, който помага на хората“.

Тулфо, който е отпаднал от колежа, започва кариерата си в медиите като DJ в местна радиостанция. Постига големия си пробив като репортер-новинар за местна държавната телевизия, а след това става водещ на криминалното шоу „Philippines’ Most Wanted“.

Стартирайки „Wanted sa Radyo“ през 2011 г., неговият стил — с готовност да се конфронтира с всекиго и да ругае дори правителствени служители и военни — бързо спечелва почитатели. Има ли някъде някаква несправедливост, хората си казват „обърнете се към Тулфо“.

„Рафу Тулфо в действие“, пуснат през 2016 г., бързо набира абонати. Пандемията донася десетки хиляди нови последователи всеки ден. Около 58 милиона души във Филипините са в YouTube и по-голямата част от тях до голяма степен се информират от платформата. Повече от 11 000 влога в канала на Тулфо са гледани около 16,5 милиона пъти.

В крайна сметка след 2020 г. популярният водещ решава да се кандидатира за сенатор, уверен, че абонатите му ще гласуват за него. Естествено, Тулфо печели като независим кандидат и встъпва в длъжност през 2022 г., обещавайки да бъде „усърден сенатор, работещ сенатор“.

Шоуто му продължава, печелейки повече абонати и носейки му милиони долари. В своя акаунт в Instagram знаменитият водещ често общува със своите 1,5 милиона последователи.

Различният Тулфо

Филипинците имат склонност да си избират знаменитости за политици. Най-малко две дузини музиканти, актьори и други популярни особи са станали политици през последните години – от кметове на провинции през конгресмени до сенатори и дори президент.

Джоузеф Естрада, който е актьор, стана вицепрезидент, след това президент (преди да бъде подложен на импийчмънт през 2001 г. заради корупция). Той се завърна в политиката като кмет на Манила от 2013 г. до 2019 г.

Съвсем наскоро бившият боксьор Мани Пакиао, който беше избран за конгресмен и след това за сенатор, се кандидатира за президент през 2022 г. Актьорът Иско Морено беше кмет на Манила и също се кандидатира за президент през 2022 г.

Това, което отличава сегашния случай, е „мощната комбинация от знаменитост с реторика на силния човек“, каза Ариес Аругай, професор по политически науки в Университета на Филипините. Шоуто на Тулфо „привлича хората в една страна, белязана от недостатъците на управлението и върховенството на закона“, каза той.

„Филипинците обикновено се чувстват толкова безвластни. Това, което неговата програма представлява, е нещо, което всъщност не виждаме, особено в общество, което е толкова изтощено“, допълва Аругай

Той седи и съди

Филипините са класирани на 102 от общо 139 държави в индекса за върховенство на закона на World Justice Project миналата година. Сред филипинците има „пълна липса на доверие в гнилата наказателноправна система на страната“, отбелязва Азиатската комисия по правата на човека. „Безнаказаността е голяма,“ като извършителите са уверени, че „ще им се размине, каквото и да са направили“.

Това е причината офисът на Тулфо да получава стотици жалби всеки ден, казва началникът на неговия щаб и правен съветник Гарет Тунгол. Онези, които са избрани, преминават през „строг процес на проверка, за да се уверим, че проблемът им е легитимен“, каза той. „Някои хора идват само за да търсят отмъщение.“

Шоутата на Тулфо често са френетични, хората викат и плачат, докато той седи и съди. След шоуто персоналът осигурява на участниците адвокат и проекти за споразумения за уреждане на проблемите, а също така плаща за консултации, ако е необходимо. „Разбираме, че появата им в шоуто може да има ефект върху психичното им здраве“, каза той.

Шоуто на знаменития филипинец не е лишено от противоречия. Някои хора, появили се там, са били унижени или дори получавали смъртни заплахи. Методът на правене на спектакъл от проблемите на хората може да доведе до „упадък на моралната нишка на филипинците“, казва юристът Либаян.

„Вместо да се опитва да запази светостта на обществото или да укрепи общността, програмата на Тулфо превръща всичко в цирк, като го публикува онлайн и подстрекава зрителите да приемат, че някой е виновен, докато не бъде доказана невинност“, допълва Либаян.

Тулфо не обръща внимание на критиките. Той е решен да продължи шоуто в сегашния му формат. Преди да стане сенатор, той бе попитан дали би се отказал от шоуто си, ако спечели място. Тогава отговори, че шоуто ще остане.

Ако се кандидатира за президент и ако бъде избран, той няма пречка да продължи онлайн-спектакъла. Няма закони, които да му пречат да води шоуто си дори от най-високия пост в страната. Но близките му казват, е ще спре шоуто. „Това просто няма да е ефективно използване на времето му“, каза Тунгол.

Коментари по темата: „Как една нация си пожела YouTube звезда за президент”

добавете коментар...

  1. :o)

    На този цирк му викат “Съдебен спор” по нова телевизия.
    филипините – сиганска държава, сигански кумир, сигански ценности

Коментар