Полша, Унгария и Индия пращат астронавти до МКС

Многонационален екипаж ще лети в четвъртата частна мисия с Crew Dragon до МКС
(снимка: НАСА)

Полякът Славос Узнански и унгарецът Тибор Капу са в състава на частната мисия Ax-4 до Международната космическа станция като специалисти, наред с пилота Шубханшу Шукла, астронавт от Индийската организация за космически изследвания (ISRO).

Компанията Axiom Space обяви днес екипажа на Ax-4, четвъртата частна мисия до Международната космическа станция (МКС). Корабът Crew Dragon на SpaceX ще бъде използван и за  Ax-4, подобно на първите три мисии, съобщи SpaceNews.

Поредната мисия Ax-4 ще бъде командвана от бившия астронавт на НАСА Пеги Уитсън, ръководител и на мисията Ax-2 през май 2023 г., а към нея ще се присъедини Шубханшу Шукла, който ще пилотира Ax-4.

Славос Узнански е резервен астронавт на Европейската космическа агенция (ESA), избран през 2022 г. за участие в мисии. През август 2023 г. Полша обяви, че е подписала споразумение с ESA за астронавт на частна мисия. По-рано Швеция подписа подобно споразумение и изпрати своя резервен астронавт от ESA Маркус Уанд на мисията Ax-3.

Унгарското правителство избра Тибор Капу чрез свой собствен проект за човешки космически полет извън ESA. През 2022 г. министър от правителството каза, че Унгария ще похарчи 100 милиона долара за проекта, а през септември 2023 г. страната подписа споразумение с Axiom Space за полет на астронавт.

Астронавтите вече пристигнаха в Хюстън за обучение с НАСА, SpaceX и Axiom. Те ще се нуждаят от окончателно одобрение от многостранния комитет на екипажа на станцията преди планираната дата за изстрелване.

„Нашето сътрудничество с ESA за втори път и включването на Унгария и Индия подчертават способността на Axiom Space да напредне в своята програма за включване на партньори, да разшири обхвата на своите изследвания и да отвори нови пътища за напредък на глобалната космическа икономика”, каза Майкъл Суфредини, главен изпълнителен директор на Axiom Space.

Датата на стартиране на Ax-4 все още не е обявена. Първоначално НАСА планираше мисията за ноември, но вероятно ще я отложи за началото на 2025 г. Axiom Space спечели и четирите възможности на НАСА за краткосрочни частни мисии на астронавти (PAM) до МКС.

НАСА все още не е публикувала заявка за бъдещи PAM мисиии извън Ax-4, но поне още една компания, разработчикът на търговски космически станции Vast Space, има интерес към участие в такива мисии.

Коментар