В Тексас построиха 100 къщи с 3D принтер за две години

Комплексът от 100 къщи, изградени по технология за 3D принтиране, в Джорджтаун, Тексас
(снимка: Icon)

Изграждането на най-големия в света комплекс от 3D-принтирани сгради е пред завършване в Тексас. За по-малко от две години в американския щат са построени 100 къщи по иновативната технология.

Комплексът в Джорджтаун се изгражда от строителната компания Icon, която започна работа по проекта в края на 2022 г. и очаква да го приключи това лято, съобщи Ройтерс.

Icon използва огромен 3D принтер Vulcan, широк почти 14 метра и тежащ 4,75 тона. Принтерът работи със смес от бетонен прах, пясък, вода и други добавки, за да изгради стени слой по слой, като изстисква сместа като паста за зъби от туба.

3D принтерът Vulcan е широк почти 14 метра и тежи 4,75 тона
(снимка: Icon)

Отпечатването на една такава едноетажна къща отнема около три седмици. Предимството е, че дебелите бетонни стени са устойчиви на вода, термити, мухъл и екстремни метеорологични условия и помагат за поддържане на прохлада в домовете през горещото тексаско лято.

Процесът на строителство по технологията за 3D принтиране е по-бърз и по-евтин от традиционното строителство, изисква по-малко работници и минимизира отпадъците, казва старши мениджърът на проекта Конър Дженкинс.

Построяването на една къща чрез 3D принтиране отнема около 3 седмици
(снимка: Icon)

Цените в комплекса започват от малко под 470 000 долара за дом с три спални и две бани с обща площ от 146 квадратни метра и достигат около 600 000 долара за сграда с размери около 186 квадратни метра. Около една четвърт от 100-те жилища вече са продадени.

Коментари по темата: „В Тексас построиха 100 къщи с 3D принтер за две години”

добавете коментар...

  1. Fishcake

    В Овча Купел виетнамците построиха 100 блока за същото време 😂

Коментар