Шумът около AI утихва, печалбите в ИТ сектора падат

Става все по-ясно, че AI няма да осигури бърза финансова възвръщаемост
(снимка: CC0 Public Domain)

Ръстът на печалбите на големите американски технологични компании се забави, тъй като шумът около изкуствения интелект утихна, според пазарните наблюдатели, които анализират финансовите резултати на Big Tech.

Сезонът на тримесечните отчети все още не е приключил, но анализаторите на Блумбърг вече обобщиха някои резултати по отношение на промените в динамиката на растежа на печалбите на компаниите, включени в индекса S&P 500.

Докато печалбите на Big Tech се върнаха към ръст за първи път от четвъртото тримесечие на 2022 г., седемте най-големи емитенти в технологичния сектор регистрираха увеличение с умерените 35%.

Това може да изглежда високо в абсолютно изражение, но през последните няколко тримесечия печалбите на големите технологични компании в САЩ растяха значително по-бързо на фона на бума на системите с изкуствен интелект.

Всъщност второто тримесечие на 2024 г. показа известно охлаждане във финансовото представяне на основните играчи в AI сегмента, докато бизнесът на компаниите извън този сектор, напротив, показа известно възстановяване.

Печалбите на компаниите от индекса S&P 500, с изключение на Великолепната седморка, се повишиха средно със 7,4%, показвайки положителен растеж за първи път от края на предходната година. „Великолепната седморка” обикновено означава Apple, Microsoft, Alphabet (Google), Amazon, Meta Platforms, Tesla и Nvidia.

Tesla, макар и номинално автомобилен производител, в своята динамика на фондовия пазар е напълно в съответствие със стереотипа на компаниите в технологичния сектор, тъй като Илон Мъск непрекъснато говори за високотехнологичната същност на продуктите на марката.

Компании от тази група, които вече са обявили резултати за второто тримесечие, в много случаи не отговарят на очакванията на анализаторите – ако не по отношение на действителните приходи, то по отношение на прогнозите за текущото тримесечие.

През второто тримесечие технологичните компании са се представили под пазарните очаквания по отношение на приходите в 21% от случаите, докато преди година този показател не надвишава 20%. Що се отнася до печалбите, прогнозите е по-близка до дългосрочната тенденция, докато приходите са по-разочароващи.

Експертите смятат, че на фона на намаляващите приходи компаниите ще бъдат принудени да се борят да запазят рентабилността си, а бюджетите за AI ще намалеят с цел пестене на пари преди всичко.

Инвеститорите започват да охлаждат към идеята за неограничено финансиране в областта на изкуствения интелект, тъй като става все по-ясно, че AI няма да осигури бърза финансова възвръщаемост.

Коментар