Intel предлага на служители да напуснат срещу €500 000

Intel пристъпи към съкращения на 15% от глобалната си работна сила
(снимка: Intel)

Наскоро Intel обяви планове да съкрати с 15% работната си сила в опит да намали разходите. Сега ирландският офис на компанията поиска от служителите на филиала Leixlip доброволно да подадат молбите си за напускане. Сумата на обезщетенията, които Intel е готова да плати на служители с опит, може да достигне 500 хиляди евро.

Предложението за доброволно уволнение започна да циркулира сред служителите в ирландския офис миналата седмица. Валидно е до 23 август. Според предложените условия, служители, които са работили в компанията повече от две години, могат да разчитат на допълнителна петседмична заплата за всяка година трудов стаж, съобщи Tom’s Hardware.

Освен това, според ирландското законодателство, всеки бивш служител може да разчита на допълнителни плащания в размер на двуседмична заплата (но не повече от 600 евро на седмица) за всяка година трудов стаж.

По този начин служител с богат опит, който реши да подаде молба за напускане по собствено желание, може да получи обезщетение до 500 хиляди евро. Отговор на заявленията ще бъде даден на 6 септември. Тези, чието уволнение е одобрено, ще напуснат компанията на 30 септември.

В момента в ирландския филиал на Intel работят около 4900 души. Ако производителят на чипове реши да съкрати персонала на офиса си в Ирландия с 15%, около 730 души ще загубят работата си.

Intel ще бъде принудена да извърши принудителни съкращения, ако не набере достатъчно хора, готови да напуснат по собствено желание. Самата компания отказа да уточни колко души планира да съкрати от ирландския офис.

През 2022 г. Intel поиска от 2000 свои ирландски служители да вземат три месеца неплатен отпуск, за да намали разходите. В резултат на това между октомври 2022 г. и края на 2023 г. компанията трябваше да намали работната си сила с приблизително 5%.

Intel наскоро премести производството на някои процесори именно в Ирландия. В последния си финансов отчет компанията отбелязва, че това решение е основен фактор за спада на брутната печалба през последното тримесечие. В същото време, според финансовия директор Дейвид Зинснер, то намалява капиталовите разходи с $1 милиард и ще бъде от полза за Intel в дългосрочен план.

Коментар