Intel взе свежи пари с продажба на дела си в Arm

Intel се освободи от акциите си в конкурентния разработчик на чипове Arm
(снимка: Intel)

Intel продаде своя дял в британския разработчик на процесори Arm Holdings. Сделката е донесла на американския чипмейкър около 146,7 милиона долара, изчисли Ройтерс на базата на средните борсови котировки на акциите на Arm в периода от април до юни 2024 г.

Излизайки от капитала на един от най-големите разработчици на чипове в света, Intel успя да спечели временно свежи пари. След IPO-то на Arm, нейните ценни книжа са поскъпнали с 96%. Въпреки това, според Блумбърг, резултатите от инвестиционните дейности през посочения период са били катастрофални за Intel – компанията е загубила 120 милиона долара.

Необявена сделка

Intel не казва какво точно стои зад решението ѝ да продаде акциите на Arm, нито беше обявила сделката. Фактът, че основният производител на процесори с архитектура x86 вече не притежава дял в Arm Holdings, стана известен от документи, подадени от компанията в Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC).

Докладът 13F (подаван на тримесечие от институционални инвеститори, управляващи капитал от над 100 милиона долара), публикуван от регулатора, не споменава 1 176 470 акции на Arm, които се появяват в подобен документ от ноември 2023 г. За сравнение, Alphabet Inc., компанията майка на Google, притежава 1 960 784 акции на Arm към 30 юни 2024 г. – приблизително 0,19% от общите ценни книжа на компанията в обращение на стойност около 283 милиона долара, според Yahoo Finance.

„Тази продажба [на дял в Arm] изглежда е в съответствие с плана за преструктуриране и се фокусира върху ликвидността и ефективността, които [изпълнителният директор Патрик] Гелсингър обяви на последния конферентен разговор”, коментира анализаторът Коди Акри от Benchmark Co.

Представители на Intel и Arm все още не са коментирали сделката.

В същото време Intel запази дялове в компании като MariaDB, разработчик на клонинг на MySQL база данни, която изпитва сериозни финансови затруднения, както и в обещаващия технологичен стартъп Joby Aviation, който разработва електрически въздушни таксита, AI стартъпа Astera Labs и Senti Biosciences от областта на биотехнологиите.

Опит за покриване на загуби?

Едно възможно обяснение за действията на Intel е желанието на компанията поне частично да компенсира загубите, които получи през второто тримесечие на 2024 г.

Според финансовия отчет, публикуван в началото на август, нетната загуба на корпорацията в периода от 1 април до 30 юни възлиза на 1,61 милиарда долара, докато през второто тримесечие на 2023 г. бизнесът на Intel регистрира нетна печалба от 1,5 милиарда долара. Най-лошото в историята на Intel беше първото тримесечие на 2023 г., в което нетната загуба достигна 2,8 милиарда долара.

Веднага след публикуване на отчета за второто тримесечие Intel обяви мащабно съкращаване на работната сила. Тази мярка е предвидена в план, насочен към намаляване на оперативните разходи, чрез изпълнението на който корпорацията възнамерява да спести $10 милиарда през 2025 г.

15% от служителите, или 15 хиляди души, ще трябва да си търсят нова работа. На служителите в ирландското подразделение Intel предлага да напуснат по собствено желание в замяна на внушителна компенсация до 500 хиляди евро.

Intel също планира да спести пари, като временно откаже да изплаща дивиденти на акционерите. Акциите на Intel поевтиняха с повече от 59% от началото на 2024 г. Най-сериозният спад в ценните книжа на производителя на чипове, 26%, беше регистриран на 2 август на фона на новината за отказ от изплащане на дивиденти.

Коментар