Google добави гласов чат на живо в AI помощника Gemini

Комуникацията с Gemini Live е в свободна форма, по естествен начин
(снимка: стоп кадър от видео на Google)

На презентация за новите смартфони Pixel 9 интернет гигантът Google обяви режим за гласов чат в реално време на своя AI чатбот Gemini. Иновативният „Gemini Live” е много подобен на функцията за гласов чат на ChatGPT, като предлага множество гласови опции за избор и възможност за провеждане на разговори по естествен начин, включително прекъсване на отговорите на AI по всяко време.

Комуникацията с Gemini Live може да се осъществи в свободна форма, което позволява на потребителите да прекъсват отговорите по средата на изречението, да поставят разговора на пауза, без да натискат никакви бутони, и да го възобновяват по-късно, поясни The Verge. Функцията работи и във фонов режим, и когато екранът на смартфона е заключен.

Google за първи път обяви планове за пускане на Gemini Live по-рано тази година, на своята I/O конференция за разработчици, където обеща, че „Live” ще може да интерпретира видео в реално време. В допълнение, Google пусна 10 нови гласа за Gemini, от които потребителите да избират.

Функцията се разпространява от днес на устройства с Android, засега само на английски, но компанията обеща, че Gemini Live ще стане достъпен за iOS през следващите седмици и ще получи поддръжка за допълнителни езици. Към момента Gemini Live е наличен само за абонати на Gemini Advanced.

В допълнение към Gemini Live, чатботът получава и други функции, включително способност да анализира контекста на екрана на потребителя, което напомня на AI функция, обявена от Apple на конференцията WWDC.

След като потребителят избере опцията „Попитайте за този екран” или „Попитайте за този видеоклип”, Gemini ще може да предостави информация, включително извличане на подробности като дестинации на артикули от видеоклипове за пътуване, и ще я добави към Google Maps.

Коментар