80 хиляди AI стартъпа хлопнаха кепенци в Китай

Близо една на всеки десет компании за изкуствен интелект в Китай затваря бизнеса си 
(снимка: CC0 Public Domain)

Балонът на изкуствения интелект се пука на някои места по света, където е бил прекомерно раздут. През последните 600 дни в Китай са затворени 80 хиляди стартиращи компании с фокус върху AI.

Корекцията на американския фондов пазар, която се наблюдава в началото на месеца, накара много инвеститори да се запитат колко ефективно изкуственият интелект може да върне вложените в него пари. Статистиката от китайския стартъп сегмент показва, че близо 80 000 млади компании, свързани с AI, са затворили врати през предходните 600 дни, по данни, публикувани от Commercial Times.

По-точно, от пускането на сензационния чатбот ChatGPT в края на ноември 2022 г. до края на юли тази година в Китай от 878 000 регистрирани компании, свързани по един или друг начин с изкуствен интелект, 78 612 са затворили. Всъщност от общия брой стартиращи фирми за изкуствен интелект, регистрирани в Китай през посочения период, приблизително 8,9% са затворени.

Според анализаторите, този голям отлив на компании от китайския пазар на технологии за изкуствен интелект се дължи не само на влошаващата се икономическа ситуация, но и на високия праг за влизане, тъй като иновативните дейности в AI изискват огромни инвестиции.

Като цяло финансирането на рисков капитал в Китай е намаляло през това време, така че това не е проблем само за сегмента на изкуствения интелект, подчертават анализаторите.

През последните десет години около 353 000 компании, свързани с темата AI, са напуснали пазара в Китай. От тях приблизително 200 000 са напуснали през последните три години.

В този сегмент обаче има и постоянен приток на участници. От началото на годината досега са регистрирани 300 700 нови организации в сферата на AI, а общият брой на съществуващите пазарни участници в Китай достига 1 804 300 компании.

Над 4500 фирми са достигнали индустриален мащаб в своята дейност. Те работят с повече от 180 големи езикови модела, които са свързани с предоставяне на обществени услуги, а общата потребителска база на тези системи надхвърля 564 милиона души.

Участниците в китайската AI индустрия вече призовават своите сънародници да се консолидират, за да харчат парите по-разумно и да постигнат по-бърз напредък.

Коментар