Intel пропуснал голяма сделка за производство на AI ускорители

Intel е търсен за производство на AI хардуер, който да конкурира Nvidia
(снимка: CC0 Public Domain)

Intel и японската корпорация Softbank, която контролира разработчика на процесорни архитектури Arm, проведоха неуспешни преговори за пускане в производство на AI ускорител, способен да конкурира Nvidia – лидера в този пазарен сегмент.

Големи имена от ИТ индустрията се обръщат към Intel с предложение за производство на AI ускорители. Но по-рано компанията пропусна възможността да си сътрудничи с OpenAI, разработчика на ChatGPT, а сега пропадна и потенциално партньорство със SoftBank.

Според публикация на Файненшъл Таймс, през последните няколко месеца SoftBank е преговаряла с Intel за пускане на специализирани AI чипове, разработени от Graphcore, която бе придобита от японците. По-конкретно, Intel е трябвало да действа като договорен производител на чипове. След провала на преговорите, SoftBank се насочила към тайванската TSMC – най-големия производител на чипове по договор в света.

При евентуално сътрудничество с Intel, SoftBank би могла да получи част от американските субсидии по така наречения „Закон за чиповете”, тъй като производството на компоненти за нейните нужди щеше да се извършва в Съединените щати.

Според източници, запознати с преговорите, те са пропаднали по вина на Intel. Softbank е била недоволна от възможностите на Intel по отношение на скоростта и обема на производството. Въпреки това, предвид голямото натоварване на TSMC с подобни поръчки, Intel все още не е отписан окончателно от SoftBank.

Ръководството на японската корпорация се надява да привлече потенциални купувачи на AI ускорители, създадени на базата на разработките на Graphcore, за да финансира производството им.

От друга страна, навлизането на SoftBank в сегмента на AI хардуера може да навреди на отношенията между Arm и Nvidia, тъй като последната е основен клиент на британския холдинг. Сега обаче пазарът на AI компоненти е вкусна хапка за много компании и потенциалните ползи биха могли да компенсират такъв риск.

SoftBank не е загубила надежда да създаде прототипи на свой собствен ускорител през следващите месеци, но е трудно да се разчита на ресурсите на TSMC за производство, поради голямото натоварване на тайванската компания.

Intel би бил полезен на SoftBank с компетенциите си в разработката на чипове, а не само като производител по договор. Проектът, чието финансиране ще изисква десетки милиарди щатски долари, е планиран да се реализира с участието на арабски инвеститори.

Наскоро стана известно, че Intel е продала акциите си в Arm, закупени миналата година, за да попълни собствените си финансови ресурси, предвид лошите резултати от последното тримесечие.

Коментар