Спортните велосипеди са уязвими на кибератаки

Технологиите, вградени в спортните велосипеди, крият сериозни рискове за сигурността на колоездачите (снимка: CC0 Public Domain)

Съвременните състезателни велосипеди, оборудвани с модерни безжични технологии, са уязвими на кибератаки, предупредиха специалисти по сигурност. Това едва ли е изненада – всяко свързано устройство дава шанс на хакерите.

Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего и Североизточния университет проведоха проучване, което установи, че безжичните системи за превключване на предавките в премиум велосипедите са уязвими на кибератаки. Тази заплаха може потенциално да повлияе негативно на големи колоездачни състезания като Тур дьо Франс, отбелязва The Verge.

Според изследователите, използването на уязвимости в системите за смяна на скоростите от нападателите може да даде конкурентно предимство на някои участници в колоездачни състезания и да навреди на други спортисти.

Достъпът до превключването на скоростите позволява манипулиране или блокиране на предавките, което потенциално може да доведе до сериозно нараняване на колоездачите, предупреждават специалистите.

Изследователите са тествали технологията за безжично превключване Di2 на Shimano, която е водеща на пазара. Тя работи „чрез разгръщане на безжични комуникационни връзки между лостовете за превключване на скоростите, които контролират велосипеда, и устройството, което движи веригата между зъбните колела, наречено дерайльор”.

Чрез записване и предаване на различни команди изследователите са успели да атакуват безжичната система от 10 метра разстояние, използвайки “готови устройства”. Те също така откриват, че е възможно да се деактивира превключването на скоростите на конкретен велосипед с целенасочена атака, вместо да се засягат всички близки велосипеди.

В момента изследователите работят с инженерите на Shimano, за да се справят с идентифицираните уязвимости. Компанията вече е започнала да тества някои от предложените контрамерки.

Коментар