Сурогат вместо човек: медия замени авторите с AI

Изкуственият интелект отнема роли на хората – това е безспорен факт
(снимка: CC0 Public Domain)

Австралийското издание Cosmos Magazine се отказва напълно от външните автори и ги заменя с изкуствен интелект. Един от тези автори споделя пред The Register, че е бил  уволнен в началото на 2024 г. и заменен със софтуерен робот – просто са му казали, че неговите услуги вече не са необходими.

Мениджърите не си направили труда да уведомят предварително автора за уволнението му. Същото е направено и с други журналисти, публикували свои статии на виртуалните страници на сп. Cosmos.

„Работата, която загубих, започна като щастлива и доходоносна връзка с Cosmos Magazine, австралийския еквивалент на New Scientist”, разказва бившият автор на медията. „Пишех отделни статии и колона, които се появяваха на всеки три седмици в онлайн изданието”.

По думите му, всички са били доволни от работата – той, редакторите, на които е изпращал текстове, и читателите. „Влязохме в коловоз, който вярвах, че ще продължи много години”, добавя той пред The Register.

През февруари 2024 г. обаче авторът е уволнен и то само няколко дни след като е изпратил следващия текст за публикуване. И други автори на свободна практика получават имейл от ръководството на Cosmos, че техните статии повече няма да бъдат приемани за публикуване.

Става дума за пари и технологии

Бившият автор на Cosmos отбелязва, че списанието се подкрепяло от външно финансиране и след като потокът от пари пресъхнал, започнало да изпитва проблеми. „След като приех икономическите реалности на нашето време, скърбях за загубата на публикуването на моите изследвания и продължих напред”, казва авторът. „Но се оказа, че това не е съвсем цялата история”.

Ситуацията се развива шест месеца след уволнението на автора на списанието. На 8 август 2024 г. негов приятел му изпраща линк към бележка, че списание Cosmos е получило безвъзмездна помощ за създаване на „персонализирана AI услуга”, която използва за генериране на статии за уебсайта си.

Оказа се също, че тази AI услуга използва съдържание от авторите на свободна практика, от които никой не е искал разрешение. В същото време всички авторски права върху статиите остават директно за авторите – никой не ги е прехвърлил на Cosmos.

Този ход на сегашното ръководство на списанието е критикуван от самите автори, бивши редактори и дори от бившия генерален директор на изданието, както и от двамата съоснователи.

Сурогат вместо човек

Безвъзмездната помощ на сп. Cosmos е предоставена от организация с нестопанска цел. Източникът не разкрива името ѝ, но отбеляза, че тя редовно организира престижни награди за журналистика в Австралия.

Бившият автор на списание Cosmos е уверен, че изкуственият интелект, който сега пише статии за това издание, е бил „подхранван” с публикувани преди това статии, за да гарантира автентичността на предоставената информация.

„Не бях просто уволнен и заменен с робот. Този робот беше програмиран да бъде мой сурогат”, казва той.

Никой от служителите на Cosmos не е знаел за случващото се, освен ръководството на изданието. Всичко това е направено тихо, което говори много за това как щеше да бъде прието предложението от персонала, отговорен за работата с фрийлансъри.

„Cosmos реши да се съсредоточи върху създаването на безпорядък, който изпълва всеки маркетингов канал в интернет, защото генеративният AI захранва с повече от това, което търговците искат да видим, но по-малко от това, което хората искат да четат”, казва бившият автор на Cosmos.

Напоследък собствениците на медии маркират съдържание, генерирано от AI, например с водни знаци. Но това е много остро критикувано от Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, който създаде прочутата невронна мрежа ChatGPT. 

Според него, водните знаци като етикет за генерирано от AI съдържание „застрашават най-малко 30 процента” от бизнеса на създателя на ChatGPT.

Коментар