Учени опровергаха заплахата от AI за човечеството

Широко разпространеното убеждение, че AI е заплаха за човечеството, пречи за бързото му възприемане, смятат учени (снимка: CC0 Public Domain)

Големите езикови модели не представляват екзистенциална заплаха за човечеството, успокои научно изследване. LLM като популярния ChatGPT не са в състояние да се учат сами или да придобиват нови умения, което означава, че не представляват опасност за хората, според учените от Университета в Бат и Техническия университет в Дармщат, Германия.

Изследването, публикувано като част от сборника на 62-та годишна среща на Асоциацията за компютърна лингвистика (ACL 2024), показва, че езиковите модели имат повърхностни умения да следват инструкции и да владеят език, но им липсва потенциал за усвояване на нови умения без изрично указание. Това означава, че те остават по своята същност контролируеми, предвидими и безопасни.

Екипът, ръководен от професор Ирина Гуревич от Техническия университет в Дармщат е провел експерименти, за да тества способността на AI моделите да изпълняват задачи, с които никога не са се сблъсквали преди. Резултатите показват, че съчетанието от способността на LLM да следват инструкции и езиковите им умения може да обясни както възможностите, така и ограниченията, проявени от AI моделите.

„Широко разпространеното убеждение, че този тип изкуствен интелект представлява заплаха за човечеството, предотвратява масовото възприемане и развитие на AI технологиите и също така отклонява вниманието от истинските проблеми”, казва д-р Хариш Тайяр Мадабуши, компютърен учен в университета от Бат и съавтор на новото изследване.

Според него, опасенията относно екзистенциалната заплаха, породена от LLM, се повдигат не само от неспециалисти, но и от някои водещи изследователи на изкуствения интелект по света. Тестовете обаче ясно показват липсата на комплексни мисловни способности на LLM.

„Въпреки че е важно да се обърне внимание на съществуващия потенциал за злоупотреба с AI, като създаването на фалшиви новини и повишен риск от измами, би било преждевременно да се въведат регулации, основани на възприемани екзистенциални заплахи”, смята д-р Мадабуши.

Но резултатите от изследването не означават, че изкуственият интелект изобщо не представлява заплаха, добавя проф. Гуревич. „По-скоро показваме, че хипотетичната поява на специфични за заплахите сложни мисловни умения не е подкрепена от доказателства и че можем да контролираме добре обучението в LLM”, казва тя.

Коментари по темата: „Учени опровергаха заплахата от AI за човечеството”

добавете коментар...

  1. Българин

    Големите езикови модели са просто алгоритми, които на база N на брой предходни думи, генерират следващата най-добра дума. Единствения “риск” от тези алгоритми е, че оптимизират доста работното време и съответно ще доведат до намаляване на нуждата от работна ръка.

Коментар