Превръща всекиго в звезда: Honor 200 Pro

С първото включване Honor 200 Pro ни грабва със своя прекрасен екран – той е ярък дори под преките лъчи на силно слънце (снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

В ерата, в която флиртът с камерата е ежедневие, а самата тя е постоянно на една ръка разстояние, Honor 200 Pro е вълшебен звезден „прашец”, който може да превърне всекиго от нас в звезда, създавайки смайващи портретни фотоси. Героите в неговите истории винаги изглеждат добре – и на снимка, и на видео, и в социалните медии, и при споделяне с приятели, на живо в своя видео-канал или пък записвайки импровизиран репортаж от интересно място.

Още с отварянето и първото включване, Honor 200 Pro веднага спечелва сърцето със своя прекрасен екран. О, да, той е ярък дори под преките лъчи на силно слънце и не се налага да се взираме. По-насетне неговите камери – предни и задни, специалните режими на портретно снимане и AI помощниците превръщат снимането на лица и образи в безкрайна фиеста. С този телефон човек може да превърне всекиго в звезда, в знаменитост, без риск да се „изложи” с кадрите.

Honor 200 Pro – спецификации: 

  • Дисплей: 6,78 инча OLED, резолюция 1224 x 2700, 1 млрд. цвята, 120Hz, HDR, 4000 нита
  • Софтуер: Android 14, MagicOS 8
  • Чипсет: Qualcomm SM8635 Snapdragon 8s Gen 3 (4 nm), 8-ядрен CPU
  • Графика: Adreno 735
  • Памет: 256GB + 12GB RAM, 512GB + 12GB RAM, 512GB + 16GB RAM, 1TB + 16GB RAM
  • Основна камера: 50 MP f/1.9 с OIS + 50 MP f/2.4 (телефото) с OIS и 2,5x оптично приближение + 12 MP, f/2.2, с LED светкавица, HDR
  • Видео: 4K@30fps, 1080p@30/60fps с OIS
  • Камера за автопортрети: двойна: 50 MP f/2.1 + 2 MP f/2.4, с HDR
  • Комуникации: 5G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.3, NFC, IR, USB Type-C 2.0
  • Сензори: за пръстов отпечатък (под дисплея, оптичен), акселерометър, жироскоп
  • Батерия: Si/C 5200 mAh вградена, кабелно зареждане на 100W, безжично на 66W
  • Тегло: 199 гр.

Замислен за портретите на новото време

Honor 200 Pro е замислен за снимане на портрети и всичко в неговите камери и камера-софтуер е подчинено на портретното творчество. За целта има основна камера с три обектива, която съчетава 50-мегапикселов основен модул с доста голям 1/1,3-инчов сензор за изображения, 50-мегапикселов телефото обектив с персонализиран сензор Sony IMX 856 с възможност за 2,5X оптично увеличение, както и 12-мегапикселов ултраширок обектив, който може да прави и макрофотография.


Софтуерът обаче е този, който прави чудесата. Снимачният режим „портрет” ни посреща с опция за боке-ефект (замъгляване на задния план зад лицето), което може да се усилва или отслабва, според вкуса, и с цял арсенал от екстри за разкрасяване на лице. В десния долен ъгъл на снимачното меню ни чакат режими за подобряване на образа, всеки от които се регулира по сила с помощта на плъзгач: изглаждане на лицето, изсветляване, баланс топло-студено, увеличаване на очите, смаляване на носа, смаляване на главата… Въобще този смартфон заплашва да остави без работа пластичните хирурзи.

 

Навярно най-незабележима, но всъщност страхотно ценна, е функцията за светлинно балансиране тъмните и осветените части от кадрите. Повечето от нас знаят, че за да постигнем хубави цветове при снимки, е добре да използваме ярка светлина. Но пък тогава лицата може да са смръщени заради блестенето в очите. За предпочитане е снимането на сянка, но… За повечето смартфони да снимаме човек в сянка е проблем, ако в кадъра попадне силно осветен участък (петно с ярко слънце). Тогава сензорите на смартфоните се „шашкат”. Е, Honor 200 Pro балансира светлината в светлите и тъмните участъци. Дори сниманото лице да е в сянка, а на заден план да има яко осветени обекти, в крайния кадър всичко изглежда равномерно озарено, красиво, светло. За портретно снимане това не е просто е добре дошло. То просто е функцията, която винаги е липсвала на смартфоните!

Освен това 200 Pro има специален набор от портретни режими. Те са разработени съвместно с френското фотографско студио Studio Harcourt. Налице са цветен режим, яркоцветен и черно-бял, наречен „класик”. Кадрите са в съотношение 4:5 и са с размазан заден план (боке).

Фалшивото боке при портрети, заснети с 200 Pro, работи безупречно.

Сега вече е ясно, че когото и да снимаме, стига само човекът да не се срамува от камерата, ще изглежда блестящо – бръчици и петна по кожата изчезват, очите се подчертават, осветеността на лицето е като по поръчка, задният фон е размазан и лицето изпъква красиво. Остава обектът на нашите снимки да се наслади на това да е пред обектива и да флиртува с него, за да грейне с настроение и да бъде истинска звезда в нашата фото-сесия. Разбира се, с подобренията не бива да се прекалява, защото рискуваме образът на човек да заприлича на лице, генерирано от AI.

По пладне, гърбом към яркото слънце, по време на почивка в сянката на дърветата, това селфи не би могло да изглежда толкова добре, но намесата на интелигентните алгоритми за портретно снимане в Honor 200 Pro я правят отлично балансирана откъм осветеност

Всички видове корекции и боке-ефектът са налични и при снимане на автопортрет. Honor 200 Pro има 50-мегапикселова предна камера с 2-мегапикселов обектив за дълбочина, затова може да прави и чудесни селфита. Налични са същите разкрасяващи ефекти – корекция на светлината, боке-ефект, изглаждане на лицето, уголемяване на очите – всичко. Единствено портретните режими на Harcourt може да ни липсват в този случай.

Готов за велики снимки с AI

Всичко описано се дължи на вградените от Honor AI функции: 200 Pro има своя вграден „AI Portrait Engine”, който е обучен да извлече максимума от сенките и светлината, за да ни помогне да постигнем желания артистичен стил с портретни снимки. От друга страна обаче със същите камери и същите AI умения е възможно да се снимат превъзходни пейзажи и смайващи макрофотографии.

Възможността за балансиране на тъмните и светлите участъци от кадрите е полезна навсякъде. Ако, например, пътуваме из чуждестранни градове и искаме да снимаме улици и сгради, руини или площади и природни гледки, резките контрасти между осветените от слънцето части и тъмните зони ще се отразят в красива снимка с ясен детайл и в светлите, и в тъмните области.

 

Макрофотографията е смайваща. Получават се детайлни и прецизни снимки, които ни карат да се чудим смартфон ли имаме в ръцете си или дигитален микроскоп.

Нощните снимки са превъзходни, дори когато в тях имаме насрещен източник на светлина – нещо, което обичайно „обърква” фото-сензорите на смартфоните. С Honor 200 Pro това не е проблем. Могат да се снимат дори превъзходни кадри на нощното звездно небе.

Много памет и мощен хардуер

Сега, когато правим снимки с 50-мегапикселовата камера на Honor 200 Pro, ще ни трябва доста място за съхранение на големите файлове, които ще генерираме. Затова телефонът идва с 512 GB памет за трупане на снимки и видео. За бързата обработка на фотосите и за всички други интензивни приложения 200 Pro разчита на Snapdragon 8s Gen 3 на Qualcomm. В резултат смартфонът работи гладко, без „замисляне”, дори когато на него се играят тежки игри. Принос за неговата безотказност има и фактът, че Honor щедро е оборудвал 200 Pro с 12 GB RAM.

Интелигентни способности

Интелигентните умения на Honor 200 Pro са точно това, което бихме очаквали от един съвременен телефон в ерата на AI. Той умее сам да променя настройките си според нашите критерии и в зависимост от измененията във външния свят, например да коригира нивото на осветеност на дисплея или неговата честота. Но това е само началото.

AI асистентът в 200 Pro е способен да улесни ежедневието ни по няколко начина. Той извежда на преден план – на заглавния екран – приложенията, които най-много използваме. Функцията за „магически текст” всъщност е нещо доста полезно и потребно: извличане на текст от изображение, тоест съвременна версия на оптичното разпознаване на символи. Можем, например, да снимаме брошури, дипляни и визитки и бързо да си свалим текста и телефонните номера от тях.

 

Много полезна е функцията „екранът остава включен, докато го гледате”. Да, има такива ситуации, когато съсредоточено гледаме нещо на екрана и липсва взаимодействие с телефона, поради което скоро дисплеят угасва – о, колко дразнещо е това! Но Honor 200 Pro може да ни наблюдава дали го гледаме – и не затъмнява екрана, докато погледът ни е към него.

Забавно и ефектно е управлението с въздушни жестове. Това има и своите полезни приложения. Например, можем да скролваме само чрез махване във въздуха или пък да направим моментна екранна снимка, като покажем на предната камера как свиваме юмрук. Работи бързо, лесно и безотказно!

Батерия и зареждане

Силициево-въглеродната батерия от 5200 mAh е акцент в представянето на Honor 200 Pro. Силициево-въглеродните батерии имат по-висока енергийна плътност от литиево-йонните батерии. Honor казва, че моделът 200 Pro трябва да може лесно да издържи натоварен ден и два дни при сравнително лека употреба. Това е така и без особено натоварване всъщност телефонът издържа неочаквано дълго.

По време на тестовите фотосесии обаче установихме, че устройството губи по около 20% на час. За това може да има две потенциални обяснения – или екстремната жега не понася добре на този вид батерии, или самият процес на непрекъснатото снимане все пак взима своя „дан” заради постоянното ангажиране на фотографските AI, писането на големи файлове в паметта и постоянната максимална осветеност на дисплея. Но при интензивна фотосесия дори с DSLR фотоапарат бихме сменили някоя и друга батерия, така че в това отношение играта е равностойна – който иска да снима портрети, винаги трябва да е въоръжен с резервен „ток”.

За удобство потребителят получава в кутията на устройството кабел за зареждане тип USB-A към USB-C, способен да зареди напълно телефона за около 45 минути. Honor 200 Pro също така поддържа безжично зареждане до 66 вата.

 

Щадящ зрението дисплей

Верен на своите идеали, Honor е вградил и тук своите многопосочни мерки за опазване на зрението – те вече са „стандарти” при всички телефони на производителя. Автоматичното регулиране на цветовата температура на дисплея съответства на циркадните ритми у човека, за да намали смущенията на съня. Интелигентното затъмняване включва динамично регулиране на яркостта на екрана, за да облекчава напрежението на очите.

Вградена е и функцията за 3840 Hz ултрависокочестотно PWM затъмняване, която намалява трептенията на екрана, за да не изморява зрението. Това е същата функция, която донесе на Honor сертификат според немския стандарт за очен комфорт на TUV Rheinland.

Хубаво е, че тези щадящи здравето мерки не са „запазени” само за най-високия клас смартфони. Наличието им ни позволява комфортно да работим и снимаме с този телефон във всякакви условия, да четем и прелистваме по всяко време на денонощието, да се наслаждаваме на резултатите от фотографските си експерименти безкрайно.

Наличност и цена

Иновативният Honor 200 Pro вече е достъпен в търговската мрежа у нас. 5G смартфонът в конфигурация 12GB/512GB може да се намери на цени в широк диапазон – от 1098 лв. с ДДС и  и гаранция 24 месеца, според актуалните предложения в момента, както и в офертите на мобилните оператори.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар