САЩ забраниха фалшивите отзиви в онлайн магазините

Публикуването на фалшиви отзиви за продукти вече е забранено в САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ одобри нови правила за борба с фалшивите ревюта и отзиви на потребители и известни личности на уебсайтове на производители и електронни магазини. Правилата ще влязат в сила след 60 дни, съобщи Engadget. 

Новите разпоредби на FTC забраняват купуването и продажбата на фалшиви потребителски отзиви, включително използването на генерирани от AI отзиви на потребители и знаменитости за продукти или услуги. Те също така забраняват „предоставянето на компенсации или други стимули въз основа на писане на потребителски отзиви, изразяващи конкретно мнение, независимо дали е положително или отрицателно”.

FTC забранява също на компаниите „да представят погрешно, че уебсайт или организация, която те контролират, предоставя независими отзиви или мнения” за продукти или услуги. Нарушаването на новите правила води до глоба за търговците в размер до 50 хиляди долара.

Комисията официално обяви плановете си за изготвяне на нови правила за ограничаване на подобни практики миналия октомври. Регулаторът от много години се бори с фалшивите рецензии и ревюта. През 2019 г. FTC глоби продавача Cure Encapsulations в Amazon с 12,8 милиона долара за плащане на фалшиви отзиви за продуктите му за отслабване.

Федералната търговска комисия също разследва публикацията на производителя на диетични добавки The Bountiful Company за рецензии и оценки на неговите продукти в Amazon, което доведе до глоба от $600 000. Разследвани са и служители на производителя на продукти за грижа за кожата Sunday Riley, създаващи фалшиви онлайн рецензии под негово ръководство.

Но не само правителството се бори с фалшивите отзиви. Сайтът за препоръки за услуги Yelp създаде база данни с компании, които са получили предупреждения за публикуване или закупуване на фалшиви отзиви.

Коментари по темата: „САЩ забраниха фалшивите отзиви в онлайн магазините”

добавете коментар...

  1. :o)

    Много хубаво. Кой и как ще ги докаже?
    Или тва някой друг да го мисли….

Коментар